DEBATT

DEBATT: Trandum og menneskerettigheter

Helt uholdbart

Situasjonen på Trandum fremstår for oss som helt uholdbar. De internerte har ingen tilgang til psykisk helsehjelp og ikke tilgang til tolker.

TRANDUM: Å være internert på Trandum er pr definisjon å være i en sårbar situasjon, skriver Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
TRANDUM: Å være internert på Trandum er pr definisjon å være i en sårbar situasjon, skriver Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mens vi ønsket hverandre alt godt for det nye året og er tilbake i god rutiner, sitter mange internerte på Trandum uten håp og fremtidsutsikter. De har ikke tilgang til psykisk helsehjelp, selv om mange sliter med psykiske lidelser. De har i praksis nesten ikke tilgang til tolk, selv om og mange av dem ikke forstår hva som videre skal skje med dem.

Å være internert på Trandum er pr definisjon å være i en sårbar situasjon. Man er fengslet fordi man skal sendes ut av landet, for mange til en usikker fremtid eller til en situasjon der en frykter for eget liv og helse.

Som medlemmer i Psykologforeningens Menneskerettighetsutvalg var vi på befaring på Trandum Utlendingsinternat rett før jul og snakket med dem som sitter på langtidsavdelingene. De innsatte har med andre ord sittet der i 2 uker, mange har sittet der i flere måneder, noen over et år.

I tillegg til fortvilelsen over at de er internerte, er det særlig to ting som går igjen når det snakker med oss:

De har ingen tilgang til psykisk helsehjelp og ikke tilgang til tolker.

Å ha en slags kontroll over egen hverdag og eget liv er et av de viktige elementene i god psykisk helse. Det at vi kan ta valg på egne vegne og til en viss grad vet hva som skal skje i tiden fremover. Dette er de internerte frarøvet ved at de ikke vet når de skal sendes ut eller hvordan deres liv blir da.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer