Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT: Trandum og menneskerettigheter

Helt uholdbart

Situasjonen på Trandum fremstår for oss som helt uholdbar. De internerte har ingen tilgang til psykisk helsehjelp og ikke tilgang til tolker.

TRANDUM: Å være internert på Trandum er pr definisjon å være i en sårbar situasjon, skriver Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
TRANDUM: Å være internert på Trandum er pr definisjon å være i en sårbar situasjon, skriver Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Mens vi ønsket hverandre alt godt for det nye året og er tilbake i god rutiner, sitter mange internerte på Trandum uten håp og fremtidsutsikter. De har ikke tilgang til psykisk helsehjelp, selv om mange sliter med psykiske lidelser. De har i praksis nesten ikke tilgang til tolk, selv om og mange av dem ikke forstår hva som videre skal skje med dem.

Katrin Glatz Brubakk
Katrin Glatz Brubakk Vis mer
Karl Eldar Evang
Karl Eldar Evang Vis mer

Å være internert på Trandum er pr definisjon å være i en sårbar situasjon. Man er fengslet fordi man skal sendes ut av landet, for mange til en usikker fremtid eller til en situasjon der en frykter for eget liv og helse.

Som medlemmer i Psykologforeningens Menneskerettighetsutvalg var vi på befaring på Trandum Utlendingsinternat rett før jul og snakket med dem som sitter på langtidsavdelingene. De innsatte har med andre ord sittet der i 2 uker, mange har sittet der i flere måneder, noen over et år.

I tillegg til fortvilelsen over at de er internerte, er det særlig to ting som går igjen når det snakker med oss:

De har ingen tilgang til psykisk helsehjelp og ikke tilgang til tolker.

Å ha en slags kontroll over egen hverdag og eget liv er et av de viktige elementene i god psykisk helse. Det at vi kan ta valg på egne vegne og til en viss grad vet hva som skal skje i tiden fremover. Dette er de internerte frarøvet ved at de ikke vet når de skal sendes ut eller hvordan deres liv blir da.

Noen har familie i Norge og bekymrer seg for hva som skal skje med dem når de blir tvangsutsendt. Noen av kvinnene er gravide og bekymrer seg for fremtiden til sitt ufødte barn. Andre igjen frykter for eget liv ved retur til hjemlandet. Situasjonen i seg selv gjør at mange sliter med angst, depresjoner og søvnproblemer.

Noen formidler at de opplever sterke angstanfall, uten at det finnes adekvat hjelp. Ofte sliter de med tunge tanker helt alene. I tillegg til det psykiske strevet på grunn av den aktuelle situasjonen, forteller mange at de har opplevd alvorlige traumer før eller under flukten til Norge.

Flere henter frem dokumentasjon på at de enten har gått i behandling hos psykolog for post-traumatiske stressplager eller andre psykiske lidelser, eller er vurdert til å ha behov for slik behandling.

En kvinne vi snakket med forteller at hun hadde tre medisiner da hun kom til Trandum, samt oppfølging av psykolog. I dag var antallet medisiner økt til 16. Hun vet ikke helt hva de er for, men hun vet at hun ikke lenger har oppfølging av psykolog, til tross for at det er dokumentert at hun trenger det. Andre forteller oss om til dels alvorlige symptomer på psykisk lidelse, som å høre stemmer og dissosiere, og forteller at de ikke har fått noen oppfølging. De som har bedt om å få treffe psykolog, har ikke fått det. Det gjelder også de som har vært lenge på Trandum.

På spørsmål til ledelsen om hvorfor psykisk helsehjelp ikke er tilgjengelig for de internerte, er svaret at legetjenesten ved Trandum henviser til DPS ved behov, men at DPS avslår alle søknader på grunn av den ustabile situasjonen de internerte er i. Derfor har legetjenesten ved Trandum sluttet å henvise.

Denne situasjonen fremstår for oss som helt uholdbar. De internerte på Trandum har som frihetsberøvede ikke mulighet til selv å skaffe seg helsehjelp, og er slik i en svært sårbar situasjon. Det må sikres at de får tilgang til psykisk helsehjelp og oppfølging av psykolog ved behov. I dag er helsetjenesten på Trandum ivaretatt av et privat legefirma som har vunnet gjentatte anbud som PU har utlyst, i tillegg til at PU har ansatt noen sykepleiere direkte. Mange av de internerte opplever at legetjenesten ikke er uavhengig av politiet og internatet forøvrig, og forteller derfor om mangelfull trygghet i møte med legetjenesten.

Menneskerettighetsutvalget i Psykologforeningen mener at helsetilbudet på Trandum bør ivaretas av det offentlige helsevesen, med den uavhengighet kontroll og kvalitetssikring som finnes der. På vårt besøk på Trandum fikk vi forståelsen av at nåværende ledelse på utlendingsinternatet delte dette synspunktet.

Da vi var på befaring, var det mange av de innsatte som ville snakke med oss. Men mange av dem kunne ikke, fordi det ikke finnes tolk tilgjengelig.

Ikke da vi var der og ellers kun i unntakstilfeller.

«Vi klarer oss med kroppsspråk og Google translate» ble det sagt fra de ansatte.

De internerte er imidlertid både frustrerte og usikre. De formidler at det er mye de ikke forstår. For selv om selve vedtaket om internering blir tolket for dem, er det ingen som kan hjelpe dem med å forstå eller avklare spørsmål.

Når de nettopp er arrestert og dermed både opprørte og redde, er det vanskelig å ta inn all informasjon som evt gis. Det må synke inn og spørsmålene kommer gjerne etter en stund. Da finnes det ingen å spørre.

Noen av de internerte snakket noe norsk, men å forstå juridiske vedtak og dets implikasjoner kan være vanskelig nok for en som er født og oppvokst her. Når det gjelder muligheten for å si fra om det som plager deg, få adekvat medisinsk hjelp eller snakke med tilsynsråd, er det helt umulig uten tolk. Alle som har brukt google translate vet at det kan føre en på ville veier.

Vi i Menneskerettighetsutvalget til Psykologforeningen krever derfor at bruk av tolker økes umiddelbart, at det gjøres endringer slik at helsetilbudet på Trandum kommer inn under det offentlige, og at psykologtjenester blir en integrert del av helsetjenesten på Trandum