Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Helt uten nykker

Forfatteren har tegnet et sympatisk bilde av sin far, lastebileieren som reddet mange til Sverige under krigen.

BOK: Endelig ei bok med et bilde av Charles Braude! Riktignok uten boksehansker, men med løftet gard, boksesko, shorts og norsk flagg på brystet. Han bokset i lettvekt (fluevekt) og bokset flere landskamper for arbeideridrettens landslag, blant annet mot Finland i 1936. Sammen med to andre jøder skal ha arrangerte en demonstrasjon til fordel for den fengslede tyske kommunisten Ernst Thälmann under et tysk flåtebesøk i Oslo på slutten av 1930 åra.

Lastebilsentralen

Ragnvald Thoresen var også bokser og lastebileier, og det er han som fører ordet i boka. Han gjør det gjennom sin sønn som har skrevet om farens innsats under krigen. Faren døde i 2005, 93 år gammel, da etterlot han seg en dagbok for krigsåra. Det er den som er kilden for fortellingen samt artikler som faren hadde skrevet i bladet Lastebileieren. Sønnen har også snakket med andre som var med.

Det var gjennom Lastebilcentralen, der sjåførene med bil møtte opp for å få oppdrag at Ragnvald Thoresen ble involvert i flyktningtrafikken som besto i at han kjørte fra Oslo over Lillestrøm, Fetsund, Løken, Hemnes, Kroksund og så var det å ta seg over eller rundt Vestre og Østre Rømungen til fots til Paul Edvindssons småbruk på svensk side.

Ragnvald Thoresen ble alltid utstyrt med falske papirer og kjøretillatelser når han skulle kjøre flyktninger til grensen, men de hjalp jo lite hvis de ble stoppet i kontroll men lasteplanet fult av mennesker på flukt. En gang havnet den i skuddveksling med norsk statspoliti.

Til Stockholm

Det går derfor ikke bedre enn at Ragnvald Thoresen selv må rømme, han får familien også over til Sverige og de bor i en leilighet i Gullsmedvägen i Stockholm. Han blir imidlertid brukt som kurer og er mange ganger etter at han flyktet tilbake i Norge på oppdrag.

Deportasjonen av jødene blir også beskrevet, Ragnvald Thoresen var vitne til at jødene ble stuet sammen på troppetransportskipet Donau 26. november 1942. Militære kjøretøyer og drosjebiler hadde kommet og gått og menneskene hadde blitt jaget inn i båten gjennom en åpning midtskips. Det var en mann med kontakter i statspolitiet som hadde fortalt hva som foregikk. Da han så det hadde han tenkt på sin boksekamerat Charles Braude som han hadde smuglet ut av landet på lastebilen sin.

Det er også et boksebilde av Ragnvald Thoresen i boka, han bokset også for arbeideridretten, og man kunne faktisk ha tenkt seg et lite kapittel om disse bokserne. Det ville ha kledd denne lavmælte og beskjedne boka om den sympatiske Ragnvald Thoresen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media