Helter for alltid!

Britiske popmagasiner gir stadig ut dyre spesialutgivelser med fokus på spesielle artister. Turen er kommet til The Beatles, som får sin karriere belyst både av Mojo og Uncut.

Beatles-spesialutgivelsene til Uncut og Mojo, to av dagens ledende britiske musikkmagasiner, er nærmest for bøker å regne, både på grunn av prisen (122 kr), omfang (148 sider) og innhold.

Begge har også det til felles at de har nydelige omslag og inneholder flott illustrasjonsmateriale, pluss et stort antall artikler. Men man leser ikke magasiner på samme måte som man leser bøker, særlig ikke to så innholdsrike som disse her.

Man blar litt, leser en artikkel her, studerer illustrasjoner, blar videre, leser en artikkel der, angrer på at man solgte akkurat den singelen, og griper seg kanskje i å småfilosofere litt over tider som aldri kommer tilbake. Nå ja, litt nostalgi har aldri skadet noen.

Psykedeliske tider

«1000 Days...» skal ifølge undertittelen omhandle den psykedeliske perioden i karrieren til The Beatles. Utgiverne har gitt ordet «psychedelia» en bred betydning og begynner med en anekdote- og marihuanafylt skildring av innspillingen av filmen «Help!» i 1965, og stopper med tv-filmen «Magical Mystery Tour», altså med slutten på den perioden man kan si at deres musikk inneholdt sterke elementer av psychedelia.

Plassert i den Beatles-singelske tidsalder ligger innholdet i perioden mellom «I feel fine» og «Lady Madonna».

Den britiske psychedeliaperioden sluttet definitivt ikke med The Beatles, band som The Pretty Things, Tomorrow m.fl. skapte slik musikk en god stund etter at John, Paul, George og Ringo hadde satset på mer jordnære toner igjen.

Ringenes herre

«1000 Days...» er en hyllest til den berømte kvartetten, med forord av Beach Boys-legenden Brian Wilson og etterord av artisten og Jagger-dama Marianne Faithfull. Innholdet er i trygg, forseggjort Mojo-stil, lettlest og grundig illustrert, med et utall foto av både bandet og diverse fyrstelige skatter fra Beatles-objektenes vidunderlige univers.

Man finner godt over førti artikler her, som dekker både begivenheter og plateutgivelser i bandets karriere. De for undertegnede beste artiklene kommer mot slutten og omhandler tv-filmen «Magical Mystery Tour» og musikken fra den.

Magasin

«1000 DAYS THAT SHOOK THE WORLD. THE PSYCHEDELIC BEATLES - APRIL 1, 1965 TO DECEMBER 26, 1967»
(Mojo Special Limited Edition),
148 sider

«THE BEATLES 1962-1970- THE COMPLETE STORY»
(Uncut Originals vol. 1, no. 1)
148 sider.

The Beatles' karriere blir strålende belyst i to nye spesialmagasiner.

Apropos film; i Mojo nr. 35, 1996 kunne man lese at TheBeatles i sin tid forsøkte å få kjøpt filmrettighetene til «Ringenes herre», men fikk nei. Hadde det ikke vært på sin plass å opplyse leserne om dette i disse tider? Men det finnes mye mer. Her er artikler om «butcher»-coveret, om konserter i Japan, panegyriske omtaler av albumene, mottakelse av MBE-ordenene og en liten framvisning av sjeldne samlerobjekter med høy markedsverdi, bare for å ha nevnt noen.

Utklippsbok

Den britiske musikkavisa New Musical Express fyller 50 år i år og har bestemt seg for, i samarbeid med magasinet Uncut, å jubilere ved å utgi magasiner som inneholder utklipp og stoff om forskjellige epoker og fenomener som har funnet sted i løpet av avisas eksistens.

«The Beatles - The Complete Story» er den første i serien.

Noe av innholdet er trykt i faksimile, en del er satt på nytt og gitt ny layout, det totale resultatet er svært vellykket.

Hundrevis av mindre artikler og bilder er plassert i kronologisk orden, fra den første meldingen i 1962 om at deres første singel for EMI het «Love me do» og skulle komme 5. oktober, og fram til «Let it be»-albumet, diverse soloprosjekter og en enkel spekulasjon om en gjenforening helt til slutt.

Jesus-drama

Bladet inneholder mye artig, bl.a. at John Lennon i sin tid hadde begynt å skrive på et skuespill sammen med Paul McCartney, som handlet om at Jesus hadde kommet tilbake og bodde i slummen. Hva mener du om det, Are Kalvø?

Ellers var NMEs anmelder omtrent den eneste i verden som syntes at tv-filmen «Magical Mystery Tour» var bra. I dag har alle sanne Beatles-fans for lengst overvunnet slike ubetydelige hindringer som kjedsomhet. Filmen blir studert og hyllet med en intensitet man må til kultfilmfans for å finne.

Til tross for at NME ikke begynte med farger før på slutten av 70-tallet, har utgiverne satt inn en haug med fargefoto fra bandets karriere, for å sprite opp noe som ellers ville blitt litt grått.

Fargerike er også noen av de Beatles-orienterte leserbrevene som er satt inn, deriblant et fra Kaare Aase, Rogaland, Norway som spør om ikke TheBeatles får såre knær av de trange beinklærne de bruker?!

EP-vegring

Det er ikke egentlig noen svakheter å finne i noen av disse magasinene. En litt underlig sak er at begge synes å lide av EP-vegring, det finnes ikke et eneste EP-omslag her. Særlig blir dette litt merkelig i Uncut-utgivelsen. De har avfotografert alle britiske singler, som bare unntaksvis kom med billedomslag. De burde i hvert fall ha spandert et foto av «Magical Mystery Tour»-EP-en, som til og med har egen anmeldelse, men i stedet har de brukt LP-omslaget som illustrasjon, et omslag som ikke på langt nær er så flott.

Mojo har utgitt flere slike spesialhefter før og kommer nok med flere. Uncut kan fortelle at den neste utgivelsen i serien kommer i april, og skal omhandle punk.

<B>FORUT FOR SIN TID: The Beatles: Fra venstre John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney og George Harrison.