SUPERDUO: James Mercer er vokalist i genierklærte The Shins, mens Brian Burton - kjent som Danger Mouse - er medstifter av Gnarls Barkley. Sammen er de Broken Bells. Foto: TOR ARNE DALSNES / SCANPIX
SUPERDUO: James Mercer er vokalist i genierklærte The Shins, mens Brian Burton - kjent som Danger Mouse - er medstifter av Gnarls Barkley. Sammen er de Broken Bells. Foto: TOR ARNE DALSNES / SCANPIXVis mer

Helter fra Gnarls Barkley og The Shins til Oslo

Superduoen Broken Bells spiller på Øya.

||| (Dagbladet.no): Bare én dag etter at Dagbladet kårer Øya-programmet til festivalsommerens beste lineup, føyer oslofestivalen nok et internasjonalt navn til rekka.

Duoen Broken Bells er siste bekreftede booking. Det albumaktuelle og hyppig hypede bandet består av James Mercer, frontfigur i The Shins, og Brian Burton, også kjent som Danger Mouse, som utgjør halve hiphop-gruppa Gnarls Barkley.

- Med tanke på hva de to har gjort tidligere, tror vi dette er midt i blinken for store deler av publikummet vårt, sier Jonas Prangerød i Øya.

Store forventningerMen med tittelen «supergruppe» følger skyhøyt forventningspress. Og ikke alle mener at Gnarls Barkley- og The Shins-heltene innfrir. Da Dagbladets anmelder Sigrid Hvidsten halvfornøyd kastet terningen, landet den med fire øyne opp.

Hvidsten skrev at det selvtitulerte debutalbumet «mest av alt, fordi de småslappe rytmene lener seg opp mot daffe Rhodes-riff og den avslepne vokalen til Mercer høres ut som om han nettopp har våknet fra middagsluren, er klin, klin, klin likt Air.»

- Hva om det blir det samme med livekonserten, da? Er dere ikke redde for å skuffe publikummet i Middelalderparken?

- Vi har vel aldri hatt som utgangspunkt for bookinger at «det kan jo bli dårlig». Etter hva vi har skjønt er de strålende live, sier Øyas pressesjef Prangerød.

OverdådigDa musikkredaksjonen her på huset ga det nåværende (minus Broken Bells) Øya-programmet en sekser på terningen, skrev de at programmet er så overdådig at internasjonale storheter som Iggy & the Stooges og Air nærmest forsvinner i remsen.

I disse harde festivaltider - er det ikke egentlig uansvarlig å blåse et bookingbudsjett som gir artister nok til tre gode festivaler på ett overdådig program?

- Konsertbudsjettet har alltid vært sånn at vi har visst at vi skal klare oss, svarer Jonas Prangerød.

- Hva er bandbudsjettet i år?

- Det er... ikke så voldsomt mye større enn tidligere år.

- Tror du det er landets største?

SUPERHIT: Den funky hiphop-duoen Gnarls Barkley slo gjennom i 2006, da de slapp sitt debutalbum «St. Elsewhere». Gjennombruddet var det låta «Crazy» som sto for. Duoen består av rapperen Cee-Lo Green og multi-instrumentalisten Danger Mouse, som nå er med i Broken Bells. Foto: HANS ARNE VEDLOG
SUPERHIT: Den funky hiphop-duoen Gnarls Barkley slo gjennom i 2006, da de slapp sitt debutalbum «St. Elsewhere». Gjennombruddet var det låta «Crazy» som sto for. Duoen består av rapperen Cee-Lo Green og multi-instrumentalisten Danger Mouse, som nå er med i Broken Bells. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Ut fra det jeg har hørt er det ikke det største, nei. Vi føler oss flinke til å bruke pengene klokt for å komponere et godt program. Jo lenger man holder på, jo lettere blir det i framtida å hente inn de mest interessante bandene. Vi har en ansvarlig og jordnær pengebruk som vi kan leve med. Det viktigste er å ha et stort og variert program innenfor de rammene vi har.

Flere navn kommerØyafestivalen setter ikke streken ennå - fortsatt er bare 80 prosent av plassene på programmet spikret. Selv om de fleste er reservert mer urørte norske band, vil det også være noen som havner over streken der Øya begynner å ramse opp artistene alfabetisk på sin egen hjemmeside.

- Det vil komme mellom fire og seks internasjonale navn til, sier Prangerød.

- Dere skal jo tross alt ikke legge ned festivalen etter sommeren. Blir ikke årets program vanskelig å toppe?

- Hvert eneste år er det nye artister som dukker opp, i tillegg til at det alltid vil være noe gammelt som ikke alle har sett. Vi har fortsatt laaange ønskelister, sier Prangerød, som er ekstremt fornøyd med festivalens bookinginnsats i år.

- Godordene fra Dagbladet i går er et godt klapp på skuldra og en bekreftelse på det vi mener sjøl: at årets Øya-program blir det beste noensinne.

INDIEFAVORITTER: Genierklærte The Shins, som spiller countryinspirert folkpop, har vært en innflytelsesrikt band siden 2002. Den store poplåta «New Slang» står for bandets største kommersielle suksess, mens de jevnt over har hatt høy status blant indiemenigheten. James Mercer, nummer to fra venstre, er nå med i Broken Bells. Foto: SCANPIX
INDIEFAVORITTER: Genierklærte The Shins, som spiller countryinspirert folkpop, har vært en innflytelsesrikt band siden 2002. Den store poplåta «New Slang» står for bandets største kommersielle suksess, mens de jevnt over har hatt høy status blant indiemenigheten. James Mercer, nummer to fra venstre, er nå med i Broken Bells. Foto: SCANPIX Vis mer