Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Helter og soldater fyller parlamentet

Søndagens valg løser få - hvis noen - problemer i Ukraina.

EN UKRAINSK HELT : Piloten Nadia Savsjenko, ble i sommer skutt ned, tatt til fange, og fraktet over grensa til Russland. Der venter hun på en rettssak for angivelig ha drept en russisk journalist. I mellomtida er hun førstekandidat til Fedrelandspartiets liste i søndagens valg til nasjonalforsamlingen, Radaen. FRA EPA/TATYANA ZENKOVICH Scanpix
EN UKRAINSK HELT : Piloten Nadia Savsjenko, ble i sommer skutt ned, tatt til fange, og fraktet over grensa til Russland. Der venter hun på en rettssak for angivelig ha drept en russisk journalist. I mellomtida er hun førstekandidat til Fedrelandspartiets liste i søndagens valg til nasjonalforsamlingen, Radaen. FRA EPA/TATYANA ZENKOVICH Scanpix Vis mer
Kommentar

DEN KIDNAPPEDE høyt profilerte kvinnelige flygeren Nadia Savsjenko, som sitter i fengsel i Moskva, topper partilista til Julia Tymosjenkos parti , Fedrelandspartiet. Det er 17 kandidater til parlamentet fra den frivillige Donbas-bataljonen alene. I tillegg er det kandidater fra Aydar, Dnipr og Lugansk-bataljonene. Og fra Azov-bataljonen, som har rekruttert mange fremmedkrigere, og har en høyre-radikal, mange mener nazistisk profil, stiller kommandanten Andriy Biletsky. Helter og soldater er etterspurte som kandidater på alle partienes lister. Ukraina er tross alt i krig.

UKRAINA ER som vanlig delt i uforsonlige fronter foran søndagens parlamentsvalg. Landet er midt i en krig som har krevd mer enn 3000 liv. Det er en skjør våpenhvile i øst, Krim er annektert av Russland, og halvparten en fylkene Donetsk og Lugansk er kontrollert av pro-russiske opprørere som ikke vil arrangere noe valg. Hver tiende borger kan derfor ikke stemme, og rundt 30 av mandatene i parlamentet med 450 medlemmer kan ikke velges.

MEN TIL TROSS for et sterkt ønske om å bygge nasjonal enhet, er landet oppslukt av flere grunnleggende kriser. Det er sentrifugalkreftene som herjer landet med det nesten profetiske navner Ukraina - som betyr omland. Eller landet uten kjerne - om man vil. Som alltid i Ukraina har vi den kulturelle og historiske konfliktdimensjonen mellom vest og øst. I tillegg har man ved dette valget en ny konfliktlinje mellom «fredspartiet» til president Petro Porosjenko, som vil ha en våpenhvile med de pro-russiske opprørerne, og de fleste andre partier, som er skeptiske til det de oppfatter som en ydmykende og veldig skjør våpenhvile.

I TILLEGG til dette har Ukraina en økonomi i fullstendig krise. Prognosene tyder på at økonomien i år vil krympe med 10 prosent. Landet har en kostbar krig bak seg, og demobiliserte soldater som er sinte fordi mange føler seg forsømt av en regjering som de føler ikke støttet dem tilstrekkelig, verken med våpen eller politisk. Og landet har en uavklart gass-avtale med Russland, der russerne nå krever forhåndsbetaling med penger Ukraina ikke har, og som EU må betale. Problemene virker endeløse.

DET UKRAINSKE valgsystemet er komplisert og som skapt for kandidater som er kjøpt og betalt. Halvparten av kandidatene velges fra partilistene, der Porosjenkos parti, Porosjenkos blokk, er det klart største med et oppslutning ifølge meningsmålinger på rundt 30 - 34 prosent. Men halvparten av kandidatene velges i enmannskretser. I det korrupte Ukraina gir det stort spillerom for kandidater som er støttet av landets oligarker, de rike som stjal verdiene da den sosialistiske økonomien var i oppløsning. Oligarker har siden selvstendigheten i 1991 langt på vei styrt Ukraina via sine stråmenn, politikerne, som ofte har vært kjøpt og betalt for å gi politisk støtte til oligarkenes business-prosjekter. Den som var mest kjøpt - og best betalt - var Viktor Janukovitsj, som ble kastet under revolusjonen i februar.

DET ER 29 partier som stiller lister ved søndagens valg. Sperregransa på fem prosent favoriserer de store partiene, men enmannskretsene gjør likevel spillerommet for politiske eksentrikere stort. En av eksentrikerne som uansett kommer inn er Oleh Lyashko, en nasjonalistisk populist som ligger an til å få mellom 11 og 14 prosent av stemmene, og få den nest største gruppa med sitt Radikale parti. Tymosjenkos Fedrelandsparti ligger an til å få fra 7 til ti prosent, og er desimert av revolusjonen. En av utbryterne er statsminister Arsenij Jatsenjuk som har dannet partiet Folkefronten, og ligger an til å få mellom 6 og ti prosent.

DE EKSTREME høyrepartiene vil ikke dominere den ukrainske radaen, Høyre sektor ligger an til å få en prosent, og Svaboda (Frihet) ligger på sperregrensa på fem prosent. Janukovitsj parti, Regionenes parti, er ute av bildet, men andre mindre partier representerer deres velgere, selv om denne velgergruppen er spist opp av den dramatiske politiske utviklingen i Ukraina i løpet av året. Etter valget vil det uansett bli kjøpslåing for å prøve og få et styringsdyktig flertall. Og kjøpslåing er noe Ukrainas politikere kan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media