Heltidsfella

Presset for hundreprosentstillinger er et angrep på den sosialdemokratiske modellen.

PROBLEMER: «Med LOs og en del andres syn på deltid er det ikke bare småbarnsforeldrene som får et problem,» skriver artikkelforfatteren. Bildet viser LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg
PROBLEMER: «Med LOs og en del andres syn på deltid er det ikke bare småbarnsforeldrene som får et problem,» skriver artikkelforfatteren. Bildet viser LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Torbjørn BergVis mer
Debattinnlegg

Jeg har registrert en opphetet debatt den siste tiden rundt deltidsarbeidende kvinner og hvor feil dette er på både den ene og den andre måten. Mantraet til både LO og noen politikere er at de skal jobbe for å få flere hele stillinger og færre deltidsstillinger. Jeg er medlem i FO som er et LO-forbund, og jeg skjønner poenget med å få flere hele stillinger, og at vi ikke skal ha 16,67 prosent og 25,8 prosentstillinger i for stor grad, som gjør at de som ønsker å jobbe fullt må slite for å få til dette.Det er imidlertid et men. Det er nemlig en del av oss som ufrivillig har fått pensjon tidlig i livet på grunn av sykdom eller skade; de uføretrygdede. De som tilhører denne gruppa får høre «de fleste kan jo jobbe litt», «vi må få alle ut i arbeid, selv om de ikke klarer å jobbe fullt», «yt etter evne, få etter behov». Det var altså 309 000 som mottar uførepensjon ved utgangen av 2012. Dette kan kanskje synes å være et høyt tall. Det er 45 000 av disse som er i jobb ved siden av gradert uførepensjon. I tillegg er det i underkant av 60 000 som har full uførepensjon, men som klarer å jobbe litt. Regelverket er i ferd med å endres slik at fribeløpet man kan tjene antakelig blir svært lavt, og det vil etter sigende bli enklere å kombinere uførepensjon med deltidsarbeid.

Ja, vil det egentlig bli det? For de omtrent 100 000 personer som er avhengige av en deltidsjobb vil livet bli enda vanskeligere dersom samfunnet skal gå mot at det bare skal være hundreprosentstillinger. Jeg er klar over at jeg setter dette på spissen, jeg antar at det LO og andre mener, er at man skal jobbe for retten til heltidsstillinger. I praksis vil det uansett bli vanskelig for 100 000 personer i Norge å yte etter evne, få etter behov slik den sosialdemokratiske modellen er bygget opp rundt. Det vil bli færre reelle stillinger på arbeidsmarkedet for dem med begrenset arbeidsevne. Allerede nå vet om jeg mange eksempler på mer eller mindre press fra mange ledere i det offentlige på at man bør slutte i jobben sin dersom man ikke kan komme tilbake i 100 prosent og helst yte 110 prosent. Dette presset vil tilta dersom det skal bli enda vanskeligere å tilby reduserte stillinger. Det presset krasjer fullstendig med NAV's og politikernes krav om at man skal jobbe så mye som mulig og ikke minst krasjer det med de av oss med redusert arbeidsevnes eget ønske og vilje til å være i jobb så mye som mulig.

Med LOs og en del andres syn på deltid er det ikke bare småbarnsforeldrene som får et problem. De med hel eller delvis uførepensjon kan ikke velge å jobbe fullt. De kan kanskje klare en 50, 25 eller 14,25 prosentstilling. Dersom det blir færre reelle deltidsstillinger i samfunnet blir det flere med full uførepensjon etter hvert.

Tove Bring Solum, klinisk sosionom, cand.polit. og i 50 prosent jobb

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.