Heltinnen Pippi

Vi trenger ikke å lure på hva Astrid Lindgren mente om ordet neger.

SNILL: Pippi Langstrømpe er kul , snill og rampete. Ikke rasistisk. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SNILL: Pippi Langstrømpe er kul , snill og rampete. Ikke rasistisk. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Kommentar

«Vi skal til et land langt, langt, langt, langt borte, kanskje Tsjekkia. For veldig, veldig lenge siden.» «Den gang var ikke stemødre snille sånn som stemødre er nå.»

Jeg pustet lettet ut på premieren av Riksteatrets oppsetning av Hans og Grete. Fireåringen fikk en positiv opplevelse denne gangen også, selv om eventyret om foreldrene som setter barna sine ut i skogen for å dø egentlig er et av verdens mest brutale.

Hver gang vi skal på teater, kino eller har lest en Disney-versjon av et klassisk eventyr, finner jeg fram de originale eventyrene på sengekanten. Slik lærer dattera mi om H.C. Andersen, Brødrene Grimm og Asbjørnsen og Moe. Men jeg hopper lett over passasjen der stemora spiser det hun tror er Snøhvits hjerte og lunger, og helst over «Visen om vesle Hoa», hottentotten, når vi lytter til Egner. Noen ganger sper jeg på med detaljer for å diskutere sjanger eller tid. Da vi så Kardemomme by på Nationaltheatret, snakket vi etterpå om at de late røverne som trengte ei dame for å vaske etter seg. Det er ikke sensur, det er oppdragelse.

Likevel vekker det voldsomme reaksjoner når vesle Hoa forsvinner fra reviderte visebøker, og nå sist altså at SVT bestemmer seg for å fjerne ordet «negerkonge» om Pippis pappa fra barne-tv. Puritanismen er så bokstavtro at en skulle tro det var Koranen det var snakk om. Selv Bibelen revideres som kjent jevnlig, språket moderniseres for å gjøre teksten og budskapet tilgjengelig for nye lesere.

Den fineste komplimenten jeg har fått om dattera mi, er da pedagogisk leder i barnehagen sa at hun minnet om en liten Pippi. Astrid Lindgrens litteratur er i verdensklasse, heltinnen er akkurat passe på kanten og bøkene full av den type verdier jeg vil overføre til henne. Pippi er kul og rampete. Hun har beina på bordet, lager kaker på gulvet og henger i taklampa. Men hun er både klart sterkest og aller snillest i hele verden.

Pippi holder seg moderne slik bare skikkelig gode historier kan. Da Lindgren lot faren hennes bli «negerkonge» var det et eksotisk ord på noe fremmed langt borte. I dag er ordet heldigvis på vei ut av språket fordi det er nedlatende og rasistisk.

Vi trenger ikke å lure på hva Astrid Lindgren selv mente om å fjerne ordet «negerkonge». Selv sa forfatteren at hun i ettertid syntes ordet er lite trivelig, og var glad da det ble fjernet i en tegnefilm på nittitallet. Skulle hun skrevet bøkene på nytt, ville Pippis pappa vært pirat eller kaptein.

Likevel mener barnepsykolog Willy-Tore Mørch at vi mister en sentral del av Pippis univers ved å fjerne det antikvariske ordet og Hellbillies-låtskriver Arne Moslåtten kritiserer folk for ikke å vite forskjell på «neger» og «nigger». Fireåringen min kan heller ikke den forskjellen. Det er ingen grunn til å bruke tid på den heller.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.