Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Helvete på jord

Oppslukende spenningsroman fra en spesiell forfatter.

BOK: «Dreamland.com» er noe så sjeldent som en uhyre spennende norsk spenningsroman. Knut Arnljot Braa (f. 1962) har skrevet den mest medrivende pageturneren jeg har lest på norsk i år. Temaene er viktige og «sterke» nok: handel med rwandiske barn, en internasjonal pedofiliring, de helt utilsiktede følgene av en norsk statsråds besøk i utlandet og norske FN-soldaters tøffe erfaringer i Libanon og Afrika.

Enkeltmennesker

Men det er skildringer av enkeltmennesker - henholdsvis hensynsløse og hjelpeløse - som gjør boka verdt å lese.

Braa har en uvanlig bakgrunn til å være norsk forfatter; han er utdannet ingeniør og økonom og har jobbet 20 år i reklamebransjen. Tidligere har han utgitt to bøker: en selvbiografi som heter «Den lange veien hjem» (2001), og Midtøsten-thrilleren «Delete» (2003).

Barn og soldater

Det er to historier som strekker seg gjennom hele «Dreamland.com», den ene om den lille jenta Masti, som forsvinner fra en liten landsby i Rwanda, den andre om tidligere norske FN-soldater fra ei og samme gruppe som plutselig begynner å dø hjemme i Norge. Og her finnes det altså sammenhenger.

Når boka er lest, tenker jeg at den er meget dyktig bygd opp, nesten forutsigbart «korrekt» i sin handling og sin struktur. Men det fjerner ikke spenningsnivået, tvert imot. «Dreamland.com» er overbevisende i sine detaljer og miljøbeskrivelser, med fortellerdriv og psykologisk intensitet.

Alvor og varme

Hele tida, midt i behandlingen av de tidvis grusomme og groteske temaene Braa ruller ut, finnes det et strengt eksistensielt alvor. Mer enn de «sterke» temaene i seg selv er det nettopp enkeltmenneskers individuelle historier som gir boka en form for varme - historiene om jenta Masti, hovedpersonen Tom Falck og den norske offiseren Birdie. «Redder du ett liv, redder du hele verden,» siterer Falck et sted fra Talmud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media