Helvetes film

David Kinsella fra Mosjøen mistet jobben som fotograf. Men nå er han blitt en av Norges mest spennende dokumentarfilmregissører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOSJØEN (Dagbladet): - Jeg hadde kortest ansiennitet. I dag er jeg sjeleglad det skjedde, sier Kinsella om oppsigelsen i avisa Helgeland Arbeiderblad.

Den nordirske fotografen har bodd og jobbet i Norge i 15 år, de siste 10 i Mosjøen. Men filmen som han onsdag tar med til Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda, er laget i et ungdomsfengsel for drapsmenn og perverse voldtektsforbrytere i russiske St. Petersburg.

Djevelskap

Filmen har fått navnet «Love Letters». Inngående skildrer filmen forbrytelsene ungdommene har begått, og hverdagen deres i fengslet. Den eneste jobben de gjør, er å snekre gravkister.

- Jeg er fra Belfast, og har opplevd det meste innen menneskelig djevelskap. Likevel var møtene med disse russiske ungdomsforbryterne mer rystende. En av dem som sitter der, leste Dostojevskijs «Forbrytelse og straff». Deretter begikk han et øksedrap på sin kjæreste og hennes mor, nøyaktig etter oppskriften fra romanen. Jeg slet med angst lenge etter opptakene i fengselet, sier Kinsella.

Han var opptatt av å finne noe positivt i det meningsløse, og han fant den vakre studenten Irina. Hun er kjæreste med drapsmannen Vadim (17), og hun venter på ham, uten å bry seg om presset fra foreldrene.

- For meg er hun filmen, sier David Kinsella.

- Irina tror kjærlighet kan lege alle sår. I et av brevene sine skriver Vadim til henne: «Alt her inne er svart og hvitt. Bare dine kjærlighetsbrev kan fylle livet mitt med lyse farger.»

Gjør alt selv

Filmen er ikke 100 prosent ferdig, men Kinsella har alt vunnet to priser ved «European Documentary Film Festival» i Frankrike - publikumsprisen, og juryens andrepris.

- Jeg ble slått av en tysk film med lang rulletekst. Etter min film sto det oppført fem navn, sier Kinsella, som gjør nesten alt selv.

Nå har prosjektet hans fått støtte fra både Nordnorsk Filmsenter og Filmfondet.

- De tror på meg. Jeg gjør film på en ny måte. Blant annet ved bruk av en 50- 50-blanding av stillbilder og film, sier regissøren.

«Love Letters» utgjør første del av en planlagt Russland-trilogi kalt «Children of Perestrojka». De to neste handler om tenåringer og abort, og om de radmagre ungpikene ved verdens beste ballettskole.

Men først er det filmfestival i Volda.

Kinsella kjemper om juryens pris, den såkalte Fluestatuetten, mot kjente norske dokufilmer som «Gunnar goes Comfortable», «Mannen som elsket Haugesund» og «Tradra - i går ble jeg tater».

HELVETES FORGÅRD: «Love Letters» skildrer historiene og livene til de verste barne- og ungdomsforbryterne i et fengsel i St. Petersburg.
b> BASE I MOSJØEN: Med base i Mosjøen reiser David Kinsella verden rundt på jakt etter dokumentarhistorier. Først jobbet han i Sudan, nå er han midt i en trilogi om barna av russisk perestrojka. Det neste blir spillefilm - fra Mosjøen. - Det blir en stumfilm om å ta knekken på janteloven. Den skal hete «Garbo», sier Kinsella.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer