Helvetes logikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I EN REPLIKK

i Dagbladet 20. april (Å le av helvete) kommenterer Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, en spørreundersøkelse som viser at 11,3 prosent av Norges befolkning tror på helvete. For kristne er dette ramme alvor, skriver Ottesen, og hevder at tanken om at Gud vil slippe alle inn i sin himmel, er ulogisk: «Himmelen blir ikke en himmel hvis Gud tvinger mennesker dit som avviser ham.»

Ottesens slutning er en smule drastisk på Guds vegne. Ingen har vel påstått at Gud tvinger oss inn i himmelen mot vår vilje, selv om enkelte misjonærer prøver å presse folk inn i sin tro. Ingen avviser religionen fordi de ikke vil inn i himmelen, de har nok andre grunner.

Tanken om at Gud er betingelsesløs kjærlighet er uforenlig med tanken om evig pine. Det er tanken om en Gud i spagat som virker ulogisk. Kjetil Grandal, førstelektor ved UiO, har skrevet doktoravhandling om dette temaet (En kjærlighet med rom for alle), og har gjengitt sine synspunkter i en kronikk i Aftenposten (Guds helvete? 13.8.2002). Ottesen vil her finne argumenter for at man gjerne kan være kristen uten å tro på helvete.

Konservative kristne hevder ofte at Gud har gitt oss fri vilje, og at vi selv «velger» oss til helvete om vi avviser kristendommen. Men hvis Gud har gitt oss fri vilje - ville han da tvinge oss til å følge hans vilje? Ville han ikke da godta de valg vi faktisk gjør, også om vårt valg er å avvise religionen? Ellers kunne vi oppfatte Gud redusert til en slags tyrann eller diktator.

Våre jordiske diktatorer avholder også «frie valg» - men da kommer det hemmelige politiet på døren om man velger «feil».

I FORESTILLINGEN

om en Gud som sender mennesker til helvete, fremtrer Gud mer som en psykopat enn som kjærlighetens Gud. Dette har medført stor frykt hos mange mennesker, og trolig påført mange av dem betydelig skade.

Ordene «frykt ikke» skal være gjengitt flere hundre ganger i Bibelen. Det later ikke til at de som priser en bokstavtro tolkning av Bibelen, tolker akkurat disse ordene bokstavelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer