Helvetesengel på PR-turné

Dette er ikke den sanne historien om Hells Angels, det er selvbiografien min. (Pause.) Men Hells Angels er livet mitt, sier Sonny Barger hest, og puster gjennom gummiventilen i halsen.

For farlig for Hells Angels

Hells Angels-klubbhuset på Alnabru i Oslo er ikke noe vanlig sted for boklanseringer, men så er da heller ikke Ralph «Sonny» Barger noen vanlig forfatter. I mer enn 40 år har han vært den smått legendariske frontfiguren i amerikanske Hells Angels, og når bestselgerselvbiografien «Hell's Angel» først skulle utkomme på norsk (Forlaget Kulørt Kultur, oversatt av Trondheims turistsjef, Jens Fredrik von der Lippe), var intet mer naturlig enn at forlegger/musiker Morten Diesel Dahl la lanseringen til englehuset i Groruddalen.

Barger har overlevd strupekreft, lange fengselsopphold og utallige slagsmål. Han er blitt 62, lever i dag med kone, barn, hester og motorsykkel i utkanten av Phoenix i Arizona. Regissøren Tony Scott forbereder filmen om Bargers liv.

Ser komedier

- Spør meg ikke om hvilken skuespiller jeg ønsker meg til rollen. Jeg har sett så mye dritt i virkeligheten at når jeg går på kino, så går jeg bare på komedier. Kanskje Jim Carrey eller Jackie Chan kunne spille meg, de er morsomme fyrer, begge to.

Hells Angels ble startet så tidlig som i 1948, men først da unge Barger dro i gang Oakland-klubben i 1957, begynte marsjen mot nasjonal og internasjonal beryktethet.

- Ideen bak Hells Angels er å kjøre motorsykkel sammen med vennene sine, sier Barger fredsommelig. I fjor klarte han 67000 kilometer.

- Dere er blitt koplet med andre ideer også: vold, drap, dopsalg ?

- Myter, myter. Det at enkelte Angels har begått forbrytelser, betyr ikke at organisasjonen er forbrytersk. Er politiet en forbrytersk institusjon fordi enkelte politifolk er blitt dømt for forbrytelser? Hadde jeg sittet her og lansert ei bok hvis jeg hadde vært en organisert kriminell?

- Du har trykt rullebladet ditt bakerst i boka, det er ganske langt?

- Ja, slik politiet ser det. I virkeligheten er flere forseelser ført opp flere ganger, de har alltid vært ute etter meg.

- Hva med krigen mellom Outlaws og Hells Angels?

- Jeg vet at det har vært noe sånt her, men jeg var i USA da det skjedde. Det over nå, jeg kan i sannhet si at det hersker fred mellom klubbene overalt.

President

- Jeg husker «Sonny Barger for President»-merker, var du på vei inn i politikken?

- Nei, noen lagde dem som en fleip. Jeg er straffedømt og får ikke lov til å stille som presidentkandidat.

- Det finnes presidenter som har foretatt seg ett og annet...

- Jo da, og Bush stjal jo hele valget. Kanskje Gore hadde blitt en mer intelligent president, men virkeligheten i USA er jo så forskrudd at det ikke spiller noen rolle hvem som er president, sier Sonny Barger.

ERKEENGELEN: Sonny Barger har vært Hells Angels' talsmann i 40 år.Foto: TOM MARTINSEN