Hemingway og hans kvinner

NEW YORK (Dagbladet): --Jasså, du er forelsket igjen? Da skal jeg si deg: Det er den eneste tingen verd å være. Uansett hvordan det ender, er det verdt det…

Slik skrev Ernest Hemingway i et brev til en venn en gang i tretti-åra.

For denne giganten i amerikansk litteratur var forelskelsen en sinnstilstand som var tilnærmet konstant. Hans forhold til kvinner preget ikke bare hans liv, men også hans diktning i så sterk grad at hans forskjellige kvinner ble levende modeller i hans bøker.

Og på samme måte som skuespilllerinnen som ikke kunne ligge med en mann uten å gifte seg med ham, måtte Hemingway gifte seg med alle de kvinnene han ble tiltrukket av.<>Lovord

Forfatterinnen Bernice Kert har nå skrevet verket om Hemingway og hans kvinner («The Hemingway Women». Norton. 555 sider.)

Hun har benyttet seg av enorme mengder brev og dagboksopptegnelser som hittil ikke har vært offentliggjort, hun har intervjuet de fleste kvinnene og en rekke andre som sto forfatteren nær, hun har intervjuet hans barn av de forskjellige ekteskap og produsert en bok som har høstet usedvanlig sterke lovord fra amerikanske kritikere. <>Moren

- Jo bedre du behandler din mann, jo mer du viser han hvor glad du er i ham, desto raskere blir han trøtt av deg, skriver Hemingway i «To Have and Have not».

Denne kanskje universelle sannhet gjelder i alle fall for Hemingways forhold til sin mor, Grace. Hun overøste ham med kjærlighet under oppveksten og beundret ham både som barn og voksen forfatter. Likevel ble hun den kvinnen Hemingway hatet sterkest av alle.

Mens de fleste Hemingway-biografier uten videre har godtatt det bildet, har Bernice Kert børstet støv av fordommer og anklager og framstiller Ernests mor som en varm og levende kvinne som hadde sine egne oppfatninger. Hun var en kvinne som lå langt foran sin samtid, som forsøkte å realisere seg selv som menneske og kunstner.<>Tre journalister

Hemingways krav til sine kvinner om beundring og underkastelse var så enormt at intet enkelt menneske kunne fylle denne rollen. Og sett i betraktning av at han var forlangende som en tre-åring og umåtelig selvopptatt, finner en leser det nesten utrolig at han greidde å knytte til seg de kvinner han gjorde.

Som en fellesnevner for de fire hustruene Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gellhorn og Mary Welch kan en sette høy intelligens og selvstendighet. De tre siste var journalister. Martha og Mary amerikanske krigskorrespondenter som gjorde egne, lysende karrierer. <>Himmel og helvete

Men man skal ikke glemme Hemingways utstråling, hans enestående sjarm, hans posisjon som levende legende og i tillegg: Hans macho-væremåte med tyrefekting, faenivoldskhet, hår på brystet og eventyrlyst.

Å være forelsket i Hemingway synes å ha vært himmel, å være gift med ham et helvete.

Hans kviner - både de han giftet seg med og alle de andre - oppdaget av den oppvartende og oppmerksomme beiler ble en surmulende bølle av en ektemann.

Det kanskje mest bemerkelsesverdige med Hemingways kvinner er at de alle ble gode venner og hadde god kontakt både med hverandre og med hovedpersonen i deres liv: Ernest Hemingway.