Hemingway'enes forbannelse

- Jeg er arvelig disponert for undergang, det ligger i genene mine, forklarte fotomodellen og filmstjernen Margaux Hemingway sine venner flere ganger før hun ble funnet død i sin leilighet i Santa Monica - på dagen 35 år etter at bestefar Ernest begikk selvmord.

Følelsen av undergang var ikke koketteri fra Margaux Hemingways side. Hun visste at hun bygget på smertelig og solid statistikk. Legenden Ernest var den mest berømte, men slett ikke den eneste i familien som tok sitt eget liv etter årelangt rusmisbruk, sykdom og store depresjoner. Samme utvei hadde hans egen far, søster og bror valgt.

Årsaken til Margaux's død er ennå ikke avklart, men en kule for pannen var det definitivt ikke.

DE TRE HEMINGWAY-SØNNENE, eldstemann Jack (72) og hans halvbrødre Patrick (68) og Gregory (64), har hittil holdt seg til livet, arrete og skadeskutte som de er. Samtlige med brustne ambisjoner, alle utstyrt med den samme tørst som faren. Alle sliter de med store komplekser i skyggen av sin berømte og dominante, men også kjærlige far. Skuddet som blåste hjernen og livet ut av Papa Hemingway i kjelleren hjemme en tidlig morgen 2. juli 1961, gir fortsatt gjenlyd i sønnenes sinn, og de er stadig plaget av hans svik.

- Så er det over, nå kan jeg iallfall ikke skuffe deg lengre, Papa, uttalte sønnen Jack ved farens begravelse i Ketchum, i staten Idaho, nordvest i USA. Jack var Margaux Hemingways far, og han har fortalt at han bare var fem år gammel da han reiste med tog sammen med sin far, Ernest, og konduktøren plutselig kom til dem med et telegram, som satte en stopper for turen til Miami. Telegrammet fortalte at bestefar Hemingway hadde skutt seg i hodet med en gammel pistol. Nesten 30 år seinere, da Jack besøkte faren på Cuba, snakket de om denne hendelsen lang tid tilbake. Papa Hemingway, som kalte sin sønn Bum, avkrevde og ga Jack et løfte han siden skulle bryte:

- Jeg vet at livet kan være vanskelig, Bum. Men det er en ting vi begge skal love hverandre, og det er at ingen av oss skal skyte seg selv, sånn som bestefar gjorde. I intervjuer har Jack og brødrene hans gitt uttrykk for at macho-forfatteren Hemingway var en kjærlig og snill far, særlig mens de var små.

Hemingway-guttene forsøkte på forskjellig vis å gjøre seg synlige for Papa. Alle forsøkte seg forsiktig som skribenter, Patrick med skuespill, for der hadde Papa hevdet seg dårligst. Jack skrev en liten biografi om faren, som ble utgitt fem år etter hans død - «Livet med og uten Papa» het den, og fikk faktisk pen mottakelse. Patrick dro til Afrika som storviltjeger, Gregory skaffet seg en status-utdannelse som lege, men sliter i dag med sin trang til å iføre seg dameklær. Han tilstår å ha brukt hundretusener av dollars på å kurere sin transvestisme, blant annet med elektrosjokk.

Jack var den som ble boende på Hemingways eiendom i Ketchum sammen med kona Byra Puck (som døde i 1988) og de tre døtrene Margaux, Muffet (som egentlig heter Joan og har en viss suksess som forfatter) og Mariel. Han har alltid vært opptatt av fisking og friluftsliv, og han sørget for at døtrene fikk en sporty oppdragelse.

- I den første delen av livet var jeg min berømte fars sønn. Heretter skal jeg visst være mine berømte døtres far, har Jack Hemingway lakonisk summert sin skjebne. Margaux var stolt av sin bestefar, men også sterkt knyttet til faren. Hun var gjerne med ham på fisketur, og han lærte henne å bli en habil slalåmkjører. Navnet Hemingway hjalp henne i gang med karrieren, fornavnet skiftet hun over fra Margot da hun hørte at hun ble unnfanget en kveld foreldrene hadde drukket vin av merket Chateau Margaux.

VERDENS BEST BETALTE MODELL ble hun 19 år gammel da hun vant en kontrakt på sju millioner kroner for å reklamere for Faberge's parfymeserie, og Time og Newsweek kaptes om å vise «70-åras skjønnhet» på førstesidene. Men nappe øyenbrynene sine ville hun ikke.

- De skal holde snøfnuggene unna når jeg står på ski, påsto hun. Neste skritt på berømmelsens skala var film, men her lyktes Margaux ikke like bra. Etter noen småroller spilte hun i B-filmen «Lipstick» sammen med lillesøster Mariel, som bare var 15 år. Filmen ble slaktet, men betød gjennombrudd for Mariel, som ble plukket av Woody Allen til å spille hans lille kjæreste i «Manhattan» - en rolle hun skulle bli nominert til Oscar for.

For Margaux betød søsterens suksess et liv i skyggen, og hun ga snart etter for familiesvakheten med å helle i seg alkohol og piller. Ved siden av utviklet hun bulemi, som hun har forklart med at hun var blitt sexmisbrukt i barndommen - av en slektning.

- Jeg var i ferd med å drikke meg ihjel, fortalte hun seinere.

ALKOHOLMISBRUKET førte også til at epilepsien, som hadde plaget henne som barn, meldte seg igjen. To ekteskap, først med hamburgerkongen Errol Wetson, deretter den franske filmmannen Bernard Boucher, endte begge barnløse og ulykkelige. Men Margaux hadde to i seg til å reise seg igjen. I 1987 la hun seg inn på Betty Fords avvenningsklinikk, gikk kraftig ned i vekt og annonserte sitt comeback ved å posere naken for Playboy to år seinere. Men spøkelsene fra Hemingway'-enes forbannelse var ikke jaget på flukt. Margaux fikk ikke riktig tak på tilværelsen sin igjen, karrieren uteble og hun var ofte nedtrykt og utsatte seg for flere selvmordsforsøk. I januar ifjor ble hun innlagt på psykiatrisk klinikk etter at hun «hørte stemmer». Til leiligheten i Santa Barbara i California flyttet hun bare for få uker siden. Hun hadde lagt om livsstilen, hun trente regelmessig og gikk lange turer i fjellene, og hun leste kommentarer til en naturserie for fjernsyn.

Likevel gikk det mange dager før noen savnet Margaux Hemingway. De siste som så henne uka før, fortalte at hun hadde vært deprimert. I en brennhete leilighet i California utåndet hun. Politiet brøt seg inn og fant henne død den 2. juli 1996 - på dagen 35 år etter at nobelprisvinneren fra 1954, den feirede og berømte, den genierklærte Ernest Hemingway, skjøt seg en kule for tinningen hjemme i Ketchum, Idaho.

(Kilder: The Daily Telegraph, The Washington Post)

VAKKER: Som 20-åring var Margaux Hemingway verdens best betalte fotomodell.