Hemmelig begravet

Greta Garbos urne ble brakt fra USA og i all hemmelighet senket i svensk jord onsdag. Filmdivaen levde et skjermet liv. Hun fikk en like skjermet begravelse.

Garbo, som levde et svært anonymt liv i New York, døde 15. april 1990, 84 år gammel. Onsdag ble hun senket ned i jorden på Skogskyrkogården i Stockholm, en dag før planen. Et siste kupp for å unngå oppmerksomhet fra den folkesky skuespilleren. Hun het egentlig Greta Gustafsson, og tok kunstnernavnet i 1923.Kom inn på Dramatens elevskole og ble oppdaget av Mauritz Stiller, som gjorde henne til stjerne i «Gösta Berlings saga» (1925). De dro til Hollywood og hun ble USAs høyest gasjerte stjerne.Ble udødelig med «Mata Hari» (1931), «Anna Karenina» (1935) og «Kameliadamen» (1937). Trakk seg tilbake i 1942.Forble ugift, fikk ingen barn, men hadde flere elskere. Levde skjermet og tilbaketrukket i New York fram til sin død i 1990.Niesen Gray Reisfeld arvet formuen hennes, anslått til 725 millioner kroner.

- Familien ble urolig for at det skulle bli for mye folk. Derfor ble tidspunktet endret, sier Eva Marling, sjef for «Evenemang» på SVT 2, som har senderettighetene til urnenedsettelsen.

Bare familie

Ved 17.30-tida onsdag ettermiddag var den nærmeste familie samlet for å ta et absolutt siste farvel med sin Greta. Garbos niese Gray Reisfeld og hennes mann Don, som disponerer hele hennes enorme formue på vel 725 millioner kroner, var til stede sammen med barn og barnebarn under den korte seremonien.

Biskop Caroline Krook leste en salme på både svensk og engelsk. Deretter sa hun: - Greta Lovisa Gustafson, Greta Garbo. Nå hviler Guds fred over ditt støv og over ditt minne og over denne plass.

- Et moderne menneske

Hun hviler på et sted som er nøye utplukket av Gray Reisfeld. Hun sa dette om sin tante i et intervju som ble sendt i et minneprogram om Greta Garbo på svensk fjernsyn i går: - Greta var et svært moderne menneske. Hun satte seg opp mot Louise B. Meyer, hun gikk i streik og på ett tidspunkt var hun USAs høyest betalte person.

Hun kunne også ha lagt til at hennes tante også var god til å unngå publisitet. Til og med ved urnenedsettelsen.