Hemmelig ekstralønn

Nordland Teater gikk med millionunderskudd i fjor. Samtidig fikk teatersjef Frode Rasmussen flere ekstrahonorarer ut over sin faste lønn.

Nordland Teater nekter å oppgi hvor mye teatersjef Frode Rasmussen tjente mens kassa gikk tom i fjor.

For jobben som teatersjef hadde Rasmussen 402500 kroner. Men likningen viser at han hadde en skattbar inntekt på 732000 kroner i 1998.

Noe av ekstrabetalingen skyldes at Frode Rasmussen er mer enn sjef ved det kriserammede teatret. Han både regisserer og spiller i enkelte forestillinger - og for det får han ekstra betalt.

Store oppdrag

Helt fra han kom til teatret i 1997, har Rasmussen gitt seg selv store og viktige kunstneriske oppdrag. Han startet med å ta regien og en av rollene i musikalen «Cabaret». Seinere spilte han hovedrollen i forestillingen «Til Helgeland - en reise med Petter Dass».

- Det vanlige er at teatersjefen får halvparten av standardhonorarene når han påtar seg ekstraoppdrag, sier Are Nakling, administrasjonssjef ved Nordland Teater.

I fjor hadde Rasmussen regi og manus på «Billemann og Bollemann». Han spilte selv i enmannsforestillingen «Gjøgleren» av Dario Fo. Han hadde regi og spilte Mack i «Benoni og Rosa» - forestillingen som knekket økonomien ved teatret.

I år har Rasmussen regi på Dario Fos «Vi betale ikkje» og barneforestillingen «Smått'n, Knått'n og Fått'n». Neste år har han gitt seg selv regien på «Jeppe på Bjerget».

Ny ekstrajobb

Standardhonorar for en skuespiller med Rasmussens ansiennitet er 26000 i måneden, som regissør er det minimum 133000 per oppsetting, som forfatter er det 100000 - når det ikke dreier seg om et nyskrevet stykke.

Om Rasmussen har fått halvparten eller mer av disse satsene, vil ikke Nakling opplyse.

- Styret er ikke forpliktet til å oppgi hva Frode Rasmussen har i biintekter, sier han.

Dette er det samme styret som Kulturdepartementet vil bytte ut på grunn av fjorårets rot og underskudd. Men styret nekter å gå og holder fast ved sin kurs: På forrige møte ga de teatersjef Rasmussen tillatelse til å ta ekstrajobb som leder ved den private scenen Logen i Bergen.

  • Frode Rasmussen er ikke på jobb ved Nordland Teater denne uka og har ikke svart på Dagbladets telefoner.