Hemmelig fortid

Sterk spionroman om to kvinner.

BOK: Av en eller annen merkelig grunn har britiske William Boyd aldri tidligere vært oversatt til norsk, men han kunne knapt fått noen bedre introduksjon enn «Hvileløs», hans niende roman.

Eksentrisk mor

Undertittelen er «en spionroman», hvor Boyd presenterer en både velskrevet og original historie om to kvinner.

Ruth Gilmartin er i slutten av tjueåra, alenemor og Oxford-student, når romanen åpner en gang midt på 70-tallet. Ruth forsørger seg og sønnen ved å undervise utlendinger i engelsk, samtidig som hun har god kontakt med sin litt eksentriske mor, Sally.

De har et normalt godt forhold, men alt forandrer seg når Sally stikker til Ruth et aktomslag med påskriften Eva Delectorskayas historie. «Jeg vil gjerne at du skal lese dette», sier Sally. «Jeg er Eva Delectorskaya».

I 1939 blir den unge jødiske kvinnen Eva Delectorskaya vervet som agent for et mindre og svært hemmelig britisk etteretningsbyrå. Hun bor i Paris sammen med faren, når hun blir oppsøkt av den mystiske og sjarmerende Lucas Romer. Han lokker med en årslønn på 500 pund og britisk statsborgerskap, og Eva takker ja.

Intrigefylt

Til å begynne med er Ruth overbevist om at moren er i ferd med å bli senil og bare fantaserer, men etter hvert som hun får nye kapitler og historien utvikler seg, skjønner hun at moren har ikke bare har levd et annet liv, men at hun aldri har avslørt sin sanne fortid for datteren. Enda mer uhyggelig blir det når Ruth forstår at Sally (eller Eva) føler at noen er ute etter henne.

«Hvileløs» er en sterk og levende dobbeltfortelling, svært godt skrevet og svært godt oversatt. William Boyd har laget en både troverdig og intrigefylt beretning fra begynnelsen på andre verdenskrig, samtidig som han kompletterer denne forhistorien med et like gripende etterspill. De som savner en ny John le Carré-roman kan med fordel velge Williams Boyds «Hvileløs».