Hemmelig Harry Potter

Harry Potter-feberen herjer i USA og Storbritannia. Men forlagene vil ikke avsløre noe som helst om den fjerde boka.

Harry Potter-tittel avslørt

Pågangen etter den nye Harry Potter-boka er så enorm at bokhandlere i USA vurderer å åpne ved midnatt på lanseringsdagen 8. juli.

Fredag kom J.K. Rowlings andre roman om Harry Potter ut på norsk, «Harry Potter og mysteriekammeret». Gutten på trollmannskolen Galtvort har fått en stor tilhengerskare også her i landet.

Hemmelig

Opplysninger om både handlingen og omslaget behandles nærmest som statshemmeligheter i det engelske forlaget Bloomsbury og i amerikanske Scholastic Books, ifølge New York Times. Også tittelen holdes hemmelig. Ingen anmeldereksemplarer blir sendt ut til journalister og bokhandlere i forkant av utgivelsen. Det eneste forlagene vil ut med, er at den britiske utgaven blir på ca. 600 sider, dobbelt så lang som de forrige bøkene.

Millionopplag

Førsteopplaget for bok nummer tre, «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban», var på over 1 million i USA, Storbritannia og de andre engelsktalende landene, og det er ingen grunn til å tro at opplaget blir noe mindre denne gangen. Forhåndsbestillingene på nettbokhandelen amazon.com gjør at boka ligger som nummer to på bestselgerlistene, en drøy måned før den er kommet ut.

Ødelegger for barna

Forfatteren Jeanne K. Rowling vil heller ikke uttale seg, og nekter å gi intervjuer før lanseringsdagen. Ifølge forlaget Bloomsbury er det forfatteren som har ønsket å holde handlingen hemmelig, da hun synes alt oppstyret i forkant ødelegger spenningen og leseropplevelsen for barna. Alt i alt er det planlagt sju Harry Potter-bøker, ett for hvert av hans år på trollmannskolen.

Blir film

Forlagene har naturligvis klare interesser i å få opp temperaturen rundt Harry Potter. Verdien på Bloomsburys aksjer er tredoblet på ett år. Til sammen har de tre Harry Potter-bøkene solgt i nesten tretti millioner eksemplarer på verdensbasis. Bøkene er utgitt i mer enn 200 land og er oversatt til 35 språk, og Warner Brothers har sikret seg filmrettighetene.

Mer om Harry Potter:

http://www.family-friendly-fun.com/books/harry/potter.htm Uoffisiell side med utdrag og litt om forfatteren

http://www.harrypotter.com/ Siste nytt om Harry Potter-filmen

http://www.exlibris.no/ Harry Potter på norsk