Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig i Telenor

Det er forståelig om næringsminister Monica Mælands tålmodighet er mer enn tynnslitt.

UVITENDE: Jon Fredrik Baksaas
UVITENDE: Jon Fredrik Baksaas Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor-ledelsen kunne bare drømme om at granskingsrapporten fra Deloitte ga en troverdig avklaring på Vimpelcom-skandalen. I stedet sitter vi igjen med flere ubesvarte spørsmål og løse ender, som blant andre Stortingets kontrollkomité og næringsminister Monica Mæland må prøve å nøste opp.

Enda en trist merkedag i Vimpelcom-saken startet overraskende med at to suspenderte toppsjefer, henholdsvis finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen, gikk av. Begge hevdet det ikke hadde med Vimpelcom-saken å gjøre, men manglende tillit til konsernsjef Sigve Brekke. Samtidig hevdet Espen at han hadde varslet daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas på et tidligere tidspunkt om korrupsjonsmistanken i Vimpelcom. Det var også uenighet de to direktørene imellom om hva som hadde blitt varslet når.

Det er underlig at det kan være tvil om når Baksaas ble varslet om en omfattende og særdeles ødeleggende korrupsjonsskandale i selskapet hvor han selv var styremedlem. Tvilen handler altså ikke om en kort periode, men om en forskjell i tid på flere år. At Telenor opererer med like tilfeldige og lite etterprøvbare rutiner som en middels pølsebod på dette området, er vanskelig å tro. Deloitte skriver da også at det hadde vært naturlig å informere Baksaas på et tidligere tidspunkt.

Åpenbart har det gått en kule varmt for seg innad i Telenor etter avsløringene. Lojalitetsbånd er blitt satt på harde prøver og noen har sprukket. De historiene vil komme fram før eller siden. Like åpenbart har heller ikke Deloitte kommet til bunns i saken, men konkluderer likevel med at Telenor-toppene ikke har vært direkte involvert i korrupsjon.

Vi har altså å gjøre med en alvorlig forbrytelse, som har foregått rett under nesa på noen av landets skarpeste næringslivsledere, men ingen har bidratt eller visst om eller ant noe som helst, skal vi tro. Det er forståelig om Monica Mælands tålmodighet begynner å bli mer enn tynnslitt etter å ha blitt servert slike unnamanøvere i lengre tid.

Telenor får hard kritikk for måten eierskapet i Vimpelcom var organisert på. Deloitte mener Jon Fredrik Baksaas´ strenge krav til at konfidensiell informasjon ikke skulle deles, ledet til mangelfull rapportering. Ansvaret for at det skjedde ligger hos Baksaas, er konklusjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!