Hemmelig kode i Da Vinci-dommen

Dommer Peter Smith ved London High Court la inn en kode i kjennelsen. Du kan prøve å løse den.

(Dagbladet.no): Forlaget Random House, som utga «Da Vinci-koden», ble saksøkt for plagiat av Michael Baigent og Richard Leigh.

Rettssaken fikk stor oppmerksomhet, og fredag 7. april slo dommer Peter Smith fast at «Da Vinci-koden» ikke er et plagiat av saksøkernes bok, «Hellig blod, hellig gral».

Dommen ble gjort tilgjengelig på nettet. Noen uker etter domsavsigelsen la flere advokater merke til at noen bokstaver i dommen skilte seg ut.

Smithy code

I første avsnitt på side fem er bokstaven s i ordet «claimants» satt i kursiv. I neste avsnitt er m i «claimants» i kursiv, og det samme gjelder for bokstavene i, t og h i det tredje avsnittet.

Setter man sammen de kursive bokstavene i de sju første avsnittene, får man «Smithy code». Men deretter blir det vanskelig.

Dommer Peter Smith bekrefter delvis overfor nyhetsbyrået AP at det er en kode i dommen.

- Vel, det ser jo ikke ut som skrivefeil? Jeg kan ikke diskutere kjennelsen, men jeg ser ikke hvorfor man ikke skal legge inn litt moro i en dom.

Hemmelig kode i Da Vinci-dommen

Nyhetsbyrået spurte dommeren om han trodde noen ville klare å knekke koden.

- Det vet jeg ikke. Det er ikke så vanskelig.

På spørsmål om han vil bekrefte koden hvis noen klarer å løse den, svarte han bare «Trolig».

Kodeknekking

En av advokatene som er i full gang med kodeknekking, er Dan Tench fra firmaet Olswang. Han la merke til de kursive bokstavene da han leste dommen på nettet.

- Jeg tror dommeren fikk ånden over seg. Det har ikke noe å si for kjennelsens gyldighet. Han har bare hatt det litt morsomt, sier Tench til AP.

Han sier han har fått hint om at koden er en blanding av en kursivkode fra «Hellig blod, hellig gral» og en av kodene i Dan Browns bestselger.

Etter «Smithy code» følger 25 andre bokstaver som er uthevet på de 14 første sidene av dommen. Hele dommen er på 71 sider.

Hemmelig kode i Da Vinci-dommen

Klarer du knekke den? Her kan du lese hele dommen.

(PDF-format, koden begynner [trolig] på side fem.)

BESTSELGER: Da Vinci-koden ble omstridt og utsolgt.
TAPTE: Michael Baigent tapte saken han anla.
LA INN KODE: Det var ikke lov å fotografere i retten, men denne tegningen viser dommer Peter Smith.
VANT: Dan Brown hadde ikke plagiert, slo dommen fast.