<strong>ENGASJERT:</strong> Forfatter Vigdis Hjorth fylte 60 år fredag. I et stort intervju i Klassekampen forteller jubilanten at hun engasjerer seg i ei gruppe som jobber for politisk endring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ENGASJERT: Forfatter Vigdis Hjorth fylte 60 år fredag. I et stort intervju i Klassekampen forteller jubilanten at hun engasjerer seg i ei gruppe som jobber for politisk endring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vigdis Hjorth

Hemmelig kunstnerklubb: Erna må gå

Sammen med andre forfattere og visuelle kunstnere jobber Vigdis Hjorth for et regjeringsskifte, skriver Klassekampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag fylte Vigdis Hjorth 60 år. I anledning jubileet har forfatteren gitt et større intervju i Klassekampen, der hun forteller at hun ser med uro på dagens politiske landskap.

Hjorth går også ut mot statsminister Erna Solberg, som hun oppfatter som ubekymret.

I forlengelsen av dette forteller Hjorth at hun holder møter med ei gruppe forfattere og visuelle kunstnere, som har som mål at regjeringen må byttes ut ved neste stortingsvalg.

«Sammen med andre kunstnere har Hjorth gjort seg klar for opprør. Hun vil gi et konkret svar på hvordan kunsten kan påvirke politikken», skriver Klassekampen.

Har gått i tog

Ifølge avisa har gruppa «gått i tog i gatene under Litteraturfestivalen på Lillehammer, pønsket ut strategier, laget illustrasjoner og skrevet utkast til slagkraftige slagord».

Dagbladet har sendt Vigdis Hjorth en rekke spørsmål om gruppa, som «Hvor lenge har denne gruppa eksistert?», «Hvem er de andre medlemmene?» og «Hvordan tenker du at gruppa kan gjøre en forskjell?».

Tone Hansen, kommunikasjonssjef i Hjorths forlag Cappelen Damm, opplyser at forfatteren ikke har noen kommentar å gi på nåværende tidspunkt.

<strong>NYE FANER:</strong> Vigdis Hjorth viste fram denne håndsydde fanen under litteraturfestivalen på Lillehammer. Foto: Fredrik Wandrup / Dagbladet
NYE FANER: Vigdis Hjorth viste fram denne håndsydde fanen under litteraturfestivalen på Lillehammer. Foto: Fredrik Wandrup / Dagbladet Vis mer

Håndsydd fane

Da Dagbladet intervjuet Hjorth under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai, viste hun fram en fane som hun hadde håndsydd til ære for arbeiderdikteren Rudolf Nilsen (1901-1929).

- Han er ufortjent blitt litt glemt. For meg har han hatt stor betydning. Da jeg var ung, satte diktene hans mot i meg. Han gir meg en følelse av at verdens skjebne er overlatt til meg. «Revolusjonens røst», ikke sant. «Kan hende det gjelder å redde vår jord, de beste av dere er kalt.», sa Hjorth i mai.

Samme kveld skulle forfatteren «forhåndsfeire» 60-årsdagen sin, med følgende gjester:

- Selveste Lars Klevstrand kommer og synger Rudolf Nilsen fra sitt klassiske album «På stengrunn». Arild Linneberg snakker om revolusjonære diktere. Stuntpoeten Torgeir Rebolledo Pedersen kommer, sammen med Drammens nye stunt-stjerne Fredrik Høyer. Jeg skal bære fanen mens vi marsjerer fra Parken til Banken, der det blir allsang.

- Et politisk menneske

- Jeg synes det er veldig positivt at Vigdis, som er klok, en god tenker, engasjerer seg, sier Heidi Marie Kriznik, leder av Den norske Forfatterforening.

Hun påpeker at det ikke er første gang Hjorth tar del i samfunnsdebatten.

<strong>POSITIV:</strong> Heidi Marie Kriznik, leder i Den norske Forfatterforening. Foto: Synne Dahl
POSITIV: Heidi Marie Kriznik, leder i Den norske Forfatterforening. Foto: Synne Dahl Vis mer

- Vigdis er et politisk menneske, og hun startet for eksempel, med flere andre, for noen år tilbake aksjonen Nei til nye NATO. De var aktive, skreiv kronikker og debatterte, og den aksjonen fikk mye oppmerksomhet og bevisstgjorde mange.

At Hjorth gikk i tog under litteraturfestivalen på Lillehammer, er ikke nytt for Kriznik.

- Jeg kjenner til det spontane demonstrasjonstoget på Lillehammer og noen forfattere Vigdis gjerne samarbeider med, men ut over det kjenner jeg ikke innholdet i denne gruppa.

- Hvilken rolle tenker du at forfattere kan spille i samfunnsdebatten?

- Forfattere kan språk, både å bruke og dekode det, og kan bidra med mye i samfunnsdebatten - hvis de vil.

Skapte debatt

Hjorths karriere startet som barnebokforfatter da hun i 1983 debuterte med «Pelle-Ragnar i den gule gården». Hennes første roman for voksne, «Gjennom skogen», kom ut i 1986.

Med romanen «Arv og miljø» (2016) startet Hjorth en heftig debatt om virkelighetslitteratur.

Søsteren Helga Hjorth skrev året etter et «motsvar» i form av romanen «Fri vilje».

Vigdis Hjorths foreløpig siste roman, «Lærerinnens sang», kom ut i fjor høst. Dagbladets anmelder trillet en femmer, og skrev at Hjorth «er en våre beste, mest interessant samtidsforfattere - alltid intellektuelt forskende og forførende, alltid uhyre velformulert, og ikke minst, alltid modig».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer