TILBAKE I OFFENTLIGHETEN: Gunhild Stordalen har vært borte fra rampelyset et halvt år og gjennomført behandling for sin livstruende sykdom. Fredag gjester hun «Skavlan». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILBAKE I OFFENTLIGHETEN: Gunhild Stordalen har vært borte fra rampelyset et halvt år og gjennomført behandling for sin livstruende sykdom. Fredag gjester hun «Skavlan». Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Hemmelig «Skavlan»-innspilling

Fredagens «Skavlan»-sending, der Gunhild Stordalen er gjest, ble spilt inn uten presse til stede.

(Dagbladet): En sen fredagskveld i november kom den første meldinga om at Gunhild Stordalen (36) er alvorlig syk.

Tirsdag formiddag ble det sendt ut en pressemelding til landets redaksjoner om at Gunhild Stordalen blir å se i førstkommende fredags «Skavlan», og at hun da dermed gjør sitt første tv-intervju etter at sykdommen ble kjent for offentligheten. 

Artisten Mark Knopfler og to skuespillere fra suksess-serien «Downton Abbey» er også gjester i fredagens program, i tillegg til Sverigedemokratenes kontroversielle leder Jimmie Åkesson, som plutselig forsvant fra offentligheten i fjor høst.

Hemmelighold Talkshowet blir vanligvis spilt inn i Stockholm eller i London torsdagen før sending. Svenske og norske medier får som regel også en invitasjon til å være tilstede under innspillinga.

Fredagens program med Gunhild Stordalen ble derimot spilt inn allerede mandag kveld i London, uten at svenske og norske medier var invitert med eller informert på forhånd.

Produksjonsselskapet Monkberry, som produserer talkshowet, henviser til NRK når Dagbladet forsøker å få en kommentar på hvorfor de valgte å holde sendingen hemmelig.

Presseansvarlig for «Skavlan» i NRK, Maria Stangeland, sier til Dagbladet at redaksjonen gjorde det for å fokusere mest mulig på programmet.

- Med denne ukens gjesteliste så vi for oss et ekstra sterkt pressetrykk, noe det allerede er blitt, og siden vi ønsket fullt fokus i London på å lage et så godt program som mulig, valgte vi denne uken å gjøre det uten presse til stede, sier presseansvarlig for «Skavlan» i NRK, Maria Stangeland, til Dagbladet.

Første intervju I et intervju med Dagens Næringslivs lørdagsmagasin i november, fortalte den profilerte miljøforkjemperen at hun fikk påvist den livstruende diagnosen systemisk sklerose i oktober. Sykdommen er en bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

- Jeg våknet om nettene av smerter, vekket Petter og gråt. Det var som at jeg kunne kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredde seg i kroppen min, sa Stordalen, som er gift med hotelleier Petter Stordalen (52), til avisa da.

Stordalen-paret har ligget lavt siden det første intervjuet om sykdommen. Ifølge DN har behandlingen foregått i Utrecht i Nederland. I midten av januar deltok Petter Stordalen på sin første offisielle opptreden siden sykdommen ble kjent, Nordic Choice-konferansen i Stockholm.

Søndagen samme helga som konferansen ble avholdt ble det kjent at Gunhild Stordalen var skrevet ut av sykehuset i Nederland, og var flyttet over til rehabilitering. Cellegift-behandlingen var gjennomført, og behandlingen hadde vært vellykket, sa Petter Stordalen da til VG.

I forrige uke ble det kjent at Gunhild Stordalen blir utnevnt som Young Global leader av World Economic Forum (WEF) i Davos. Hun ga da et sitat til EATForum, men svarte ikke andre mediers henvendelser.