Hemmelige agendaer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Tyrkia anklages nå statsminister Recep T. Erdogan og hans moderat-islamistiske parti AKP for å ha en skjult agenda: Islamisering av den sekulære republikken. Den samme bannbulle sendte høyresiden mot Salvador Allende før kuppet i Chile 11. september 1973: Den folkevalgte presidenten var en ulv i fåreklær. En skjult diktator. Og slik tenkte Vidkun Quisling og J.B. Hjort om Johan Nygaardsvold i 1934-5.

Når demokratier er under press, kommer beskyldningene om konstitusjonell politikk som skalkeskjul. Når åpner grunnlover eller politiske valg for flertallsdiktaturer? Finnes det mønstre i historien? Situasjonen i Tyrkia bringer på ny dette klassiske problem til overflaten.

Valget i Tyrkia var et svar til en klassisk konstitusjonell deadlock-situasjon. Valget skulle løse opp fastfrosne ideologiske skillelinjer. Men som vi har sett så mange andre ganger i den politiske historien, egner ikke alltid valg seg som kriseløser. Like ofte vil politiske spenninger fordypes gjennom hyppige valg. Det er da polariseringen vil få enda dypere næring og utløp.

Den serie av valg som f.eks. avsluttet det første eksperiment i tysk demokrati, fra oppløsningen av den siste koalisjonsregjering med parlamentarisk basis under Hermann Müller (SPD) i mars 1930 til maktovergivelsen til Hitlers 30. januar 1933, løste intet. De hyppige valgene bare fordypet krisen, åpnet slusene for NSDAP og smuldret opp partisystemet, særlig i midten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer