KLARER DE DET? Sist uke falt Nico & Vinz fra en sjette- til en åttendeplass, men dagen etterpå var de det musikalske innlaget hos talkshowvert Jimmy Kimmel foran flere millioner tv-seere. Derfor blir det spennende å se om Nico & Vinz' «Am I Wrong» fortsatt kan klatre oppover mot toppen. 
Foto: NTB Scanpix
KLARER DE DET? Sist uke falt Nico & Vinz fra en sjette- til en åttendeplass, men dagen etterpå var de det musikalske innlaget hos talkshowvert Jimmy Kimmel foran flere millioner tv-seere. Derfor blir det spennende å se om Nico & Vinz' «Am I Wrong» fortsatt kan klatre oppover mot toppen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hemmeligheten bak hvordan «Am I Wrong» ble en verdenshit

Nå jobber Nico & Vinz med hemmelige, internasjonale toppnavn.

(Dagbladet): Det var på nyåret i fjor. Nicolay Sereba og Vincent Dery, bedre kjent som duoen Envy, var i et studio på Vålerenga med produsent William «Nasty Kutt» Wiik Larsen.

Låta, nå kjent som «Am I Wrong» og åttendeplassholder på Billboard-lista, den største norske internasjonale hiten siden «Take on Me», eksisterte ikke ennå.

Mens de var i studio hørte de blant annet på den ghanesiske musikksjangeren azonto og Paul Simons «Graceland».

- Så vi begynte å lage noen låter i den vibben, forteller Wiik Larsen.

- Det første som kom på «Am I Wrong» var trommene.

Vi var i flyten, forteller han. Etter trommene kom kordene, så begynte gutta å synge diverse melodier, han klippet det til og til slutt kom teksten.

- Man tenker ikke så mye når man er i flyten, sier Wiik Larsen.

- Men jeg husker det var et punkt da miksen var ferdig og jeg sluttet å høre kritisk på låta. Da jeg bare satt meg ned for å høre på den.

Det var da jeg skjønte at her hadde vi noe powerful.

Fort og gæli Januar 2013 banket Nico, Vinz og manager Amanuel Kidane på døra hos plateselskapet EMI Music i Karl Johans gate 12. De hadde tidligere gitt ut albumet «The Magic Soup and the Bittersweet Faces» på Universal Music og vunnet bandkonkurransen Emergenza i Tyskland. EMI Music var meget interessert, de inngikk en lisensavtale og slapp «Am I Wrong» i Norge 13. april.

- Det gikk veldig fort og gæli. Det var en no-brainer, og vi så veldig fort at den funka bra, sier Silje Larsen Borgan, som var produktsjef for Nico & Vinz i EMI.

- Låta ble plukka opp av alle de store radiostasjonene med en gang og hadde en pangstart på Spotify. Men vi sleit med å få den på tv.

I juli ble låta plukket opp av radiokanalen Energy i Sverige, noe som åpnet for det nordiske markedet. «Am I Wrong» peaket på andreplass på de norske, svenske og danske hitlistene.

Det var også da Guttorm Raa og Warner Music, som hadde kjøpt EMI Music, tok over lokalene i Karl Johans gate.

- På seinsommeren skulle Nico og Vinz til Los Angeles, både business og ferie. Guttorm satt dem i kontakt med sine amerikanske kolleger og så sjarmerte Nico og Vinz dem, forteller Silje Larsen Borgan.

- Det er ikke alle norske artister som får komme på kontoret til sjefen for Warner Bros Records, Cameron Strang, og spille musikken sin. Men det fikk de til. Bakgrunnen var mye av det som allerede hadde skjedd, suksessen i Norge, Sverige og Danmark. Suksess i Norge er én ting, men når du kan vise at det er mye mer enn et særnorsk fenomen, blir det straks mer interessant, sier Guttorm Raa.

- Men det er mye fokus på Norden i Los Angeles nå. Mye mer enn bare for ett år siden.

Per Eirik-hjelp Møtet i Los Angeles var mellom Warner og managementet. Amanuel Kidane, Nico og Vinz' manager har takket nei til å la seg intervjue. Duoen selv er opptatt med internasjonal promo og plateinnspilling.

Per Eirik Johansen, den nylig avdøde tidligere sjefen for EMI i Norge, hjalp til.

- Han hadde erfaring fra Amerika og fungerte nok som en slags høyre hånd for managementet. Han var veldig involvert, vi snakket med ham om det seinest den dagen han døde, forteller Silje Larsen Borgan.
Det ble raskt klart at Warner internasjonalt ønsket å tilby Nico & Vinz platekontrakt.

- Så er det selvfølgelig en prosess. Slik er det alltid når amerikanerne skal skrive kontrakter. Det kan jo ta flere måneder, forteller Guttorm Raa.

Nico & Vinz underskrev en artistavtale for hele verden. Samtidig begynte det å røre på seg i Tyskland også, hvor de til slutt ende på tredjeplass på hitlistene.

- Det sier seg selv at det hadde vært grisestort for alle norske artister å gjøre det så bra i Tyskland, men det drukner litt av det som skjer med USA, sier han.

- Jeg husker noe jeg opplevde som en game changer. Da jeg var på global leadership meeting i Miami i januar. Alle sjefene for Warner internasjonalt var der og Cameron Strang skulle presentere Warner 2014. Og det første han viste var Nico & Vinz. «Am I Wrong» var den første låta han spilte. Tidligere på slike presentasjoner har det vært Madonna som har kommet først, det har vært Red Hot Chili Peppers, Green Day, R.E.M. Og så var det Nico & Vinz! Da skjønte jeg at nå skjer det noe.

Peak i slutten av juni - Hva er målet til Nico og Vinz?

- Målet er en førsteplass på Billboard-lista, sier Silje Larsen Borgan.

- Er det et reelt mål?

- Ja. De som jobber med den i USA spår at den kommer til å peake på radio i slutten av juni.

- Men det er fortsatt mye å gå på, supplerer Guttorm Raa.

- Det er det samme som i Norge. Plutselig kommer det en David Guetta-låt og ødelegger for Donkeyboy.
Nico & Vinz har et mål om en førsteplass på Billboard. Jeg aner ikke om det kommer til å skje. De har potensialet til det. Men om du ser på releaseplanen til de andre kan du se at det kommer en ny Rihanna, det kommer en ny Drake, det kommer hele tiden nye låter å konkurrere med. Det er lettere hvis det ikke er andre gigastore låter samtidig.

Nico og Vinz fokuserer på å drive promo i USA om dagen, radio er veldig, veldig viktig, men de ferdigstiller også sitt nye album. De jobber fortsatt med norske Thomas Eriksen og William Wiik Larsen, men også hemmelige, store, internasjonale navn.

Mye riktig - De har gjort mye riktig i USA nå, det har vært den mest addede låta på amerikansk radio i år, og det med en helt ukjent norsk artist. De har gjort et kjempepush på radio, men de må ta hensyn til at de må gjøre ferdig plate. Det er studio som først og fremst er viktig, sier Guttorm Raa.

- Hvor viktig er det at plata kommer raskt?

- Jeg prøver å sette meg inn i hodet på Nico og Vinz, sier Silje Larsen Borgan.

- For ett år siden holdt de på å ferdigstille plata. Så kasta de mange låter. Jeg kan ikke se for meg at de klarer å slappe av før albumet er klart.

- Men det krever noe nytt, da. Albumformatet er mye viktigere i USA enn her.

- Hva slags feller kan Nico & Vinz gå i?

- Fordelen med at det er så mange involvert som nå, er at det er mange som passer på at det går riktig vei. Det er mye strengere regler i USA. Her kan du gå to år med en suksessrik artist uten å slippe et album, forteller Guttorm Raa.

- Hvor lenge er man hot i USA?

- Hvis «Am I Wrong» har nådd toppen nå, kommer det til å være store forventninger til neste singel. Så tegner man en plan for det neste året. Alt som skjer nå er avgjørende for karrieren deres videre, sier han.

- Det høres slitsomt ut.

- Ja, Nico og Vinz skal ikke få slappe av med det første. Men det er jo dette de vil. Det er et sånt liv de har lada opp til, sier Silje Larsen Borgan.