Hemmeligheten bak min suksess

Fredrik Skavlan sier bestemt nei til å dele ut karakterer til konkurrentenes programmer. Fredagskveldens vinner legger likevel ikke skjul på at grunnen til egen suksess er at han er journalist og ikke spilloppmaker.

- Vi har satt innhold som førsteprioritet. Fra mandag til fredag er det innholdet vi jobber med. Nøkkelen til suksess ligger i en ganske usynlig hemmelighet. Seerne vil ikke legge merke til den og skal heller ikke det.

- Det må du forklare nærmere?

- Det handler om to saker: innhold og atmosfære. Innholdet er avgjørende, men det er også viktig med atmosfære. Seerne vil raskt merke om det er en god atmosfære i studio eller ikke. Det ser de på ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Personkjemien må stemme mellom gjestene, derfor jobber vi vannvittig mye med hvem som skal delta i programmene, sier Skavlan.

Og legger til at sammensetningen kan minne om en salig «bridge-blanding».

I USA hersker det regelrett krig mellom leirene til de store talkshow-vertene David Letterman og Jay Leno, fordi de begge kniver om de aller største trekkplastrene.

Redaktør-rolle

- Er det slik at du også utestenger noen som først har vært med på et annet program?

- Nei, så ille er det ikke, men jeg forbeholder meg retten til å si nei til folk som har stilt opp andre steder. Forfattere, plateartister og politikere vil aller helst være med overalt, men jeg ønsker at det skal være en viss attraksjon å være med i programmet, framholder Skavlan.

Han har selv håndplukket staben, som bistår ham med temaer og valg av gjester. Han er enig i at denne siden ved jobben kan minne om det å være redaktør, eller som han selv karakteriserer det: «en spillende trener».

- Jeg er ganske stolt over å ha skapt et så godt journalistisk miljø. Å finne en så dyktig stab handler om intuisjon og flaks, sier han kledelig beskjedent.

Varemerke

For å sette ord på sin egen suksess som programleder, vender han tilbake til sin journalistfortid. Og til sitt varemerke: journalistblokken i fanget.

- Det er det jeg er, journalist. Normalt har jeg tolv spørsmål til hvert intervju. Er jeg god bruker jeg bare tre av dem. Da kan jeg «ri på bølgen» og la gjestene mine prate. Men jeg kan ikke «forsvinne», programmet er avhengig av min tilstedeværelse. Det er nok et nøkkelord, poengterer han.

- Anmelderne har sagt at noe av nøkkelen til din suksess er at du lar folk prate ut?

- Det er en sannhet med modifikasjoner. I begynnelsen hadde jeg ikke nok spørsmål, derfor så det kanskje slik ut, sier han og ler.

Uten hatt og slips

På TV er han alltid ulastelig antrukket i dress, som han plukker ut i samråd med statskanalens kleskonsulent. Slips får du aldri se mannen i.

- Jeg ser like dårlig ut med det som med hatt. Hjemme går jeg i jeans og t-skjorte, men når jeg skal hjem i stuene til folk, vil jeg se litt skikkelig ut. Jeg skylder også gjestene det, legger han til.

«Skikkelig» er også mannens forklaring på hvorfor han ikke vil vurdere kolleger i andre kanaler.

- Det handler om folkeskikk!

Men som gammel TV-anmelder, hvilket terningkast ville han gitt Fredrik Skavlan?

- Jeg ville gitt en femmer!

VINNEREN: Fredrik Skavlan vil ikke være udannet og gi terningkast til sine konkurrenter, men er ikke mindre høytidelig enn at han gir sitt eget program en femmer.