Hemmelighetshysteri rundt Rowlings nye bok

Kritikerne måtte skriver under kontrakter som forbød notater.

MYSTISK: Etter årevis med spekulasjoner og fare for å få «Harry Potter»-bøkene lekket, er forfatteren J.K. Rowling fortsatt skeptisk til å sende internasjonale forlagssjefer sitt materiale. I dag lanseres hennes første voksenbok, «The Casual Vacancy» i en rekke land, blant annet i Tyskland. Foto: 
Franziska Kraufmann / NTB Scanpix
MYSTISK: Etter årevis med spekulasjoner og fare for å få «Harry Potter»-bøkene lekket, er forfatteren J.K. Rowling fortsatt skeptisk til å sende internasjonale forlagssjefer sitt materiale. I dag lanseres hennes første voksenbok, «The Casual Vacancy» i en rekke land, blant annet i Tyskland. Foto: Franziska Kraufmann / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag lanseres suksessforfatter J.K. Rowlings (47) aller første roman for voksne, «The Casual Vacancy». Forventningene er skyhøye til den britiske forfatteren som skapte Harry Potter.

Ifølge USA Today er førsteopplaget på to millioner, og slippes samtidig i Storbritannia, Canada, Australia, New Zealand og Tyskland.

Hemmelige kontrakter Hemmeligholdet rundt boka har vært enormt. Bare et knippe personer har fått tilgang til den. Samtidig er de blitt underlagt strenge vilkår.

- Jeg leste «The Casual Vacancy», som er på 512 sider, i forlaget Little Browns kontorer i New York, etter å ha signert en konfidensiell avtale. Den forbød meg å ta notater, skriver reporter Ian Parker i The New Yorker.

Rowling har tidligere vært utsatt for flere lekkasjer, og i 2005 stjal en britisk sikkerhetsvakt to eksemplarer av «Harry Potter og Halvblodsprinsen» fra et distribusjonssenter. Han avfyrte skudd under salgsforhandlingene han gjorde med en reporter i The Sun.

- Rowling er en kjent forfatter, og den engelske utgiveren er redd for lekkasjer. De har vært ekstra påpasselige denne gangen ettersom det dreier seg om en forfatter som har opplevd en av verdens største suksesser, sier direktør for allmennlitteratur i Cappelen Damm, Karin Mundal, til Dagbladet.

November «The Casual Vacancy» handler om sognerådsrepresentant Barry Fairweather, som uventet dør. Pagford, som har framstått som den reneste landsbyidyll, er i sjokk.

Under overflaten kommer en by i krig til syne.Striden står om hvem som vinner Barrys sete i rådet.

- Jeg er besatt av dødelighet og moral. «The Casual Vacancy» er en landlig komedie som tar opp sosiale problemer og blir et mørkt melodrama, sier Rowling til The New Yorker.

Romanen har fått tittelen «Den tomme stolen» på norsk. Etter den britiske utgivelsen får Cappelen Damm nå tilgang på manuset, og starter oversettelsesjobben. Her utgis romanen i november.

STJERNEFORFATTER: J.K. Rowling ble nærmest en stjerne over natta da hun på slutten av 90-tallet opplevde at «alle» ville ha rettighetene til «Harry Potter»-bøkene. Slik blir det penger av, og i dag er hun god for 100 millioner kroner, ifølge Forbes. Foto: AP Photo/Joel Ryan
STJERNEFORFATTER: J.K. Rowling ble nærmest en stjerne over natta da hun på slutten av 90-tallet opplevde at «alle» ville ha rettighetene til «Harry Potter»-bøkene. Slik blir det penger av, og i dag er hun god for 100 millioner kroner, ifølge Forbes. Foto: AP Photo/Joel Ryan Vis mer

- Da hun ga ut Harry Potter-bøkene var hun ikke like kjent, og det var derfor ikke det samme forholdet til sikkerhet og rutiner. Nå er hun i en helt annen divisjon, så det er klart at utgivelsen er stor. Det er knapt noen som har solgt flere bøker i verden enn Rowling, sier Mundal i Cappelen Damm.

Sex og horer Til tross for den godt bevoktede boka, begynte enkelte omtaler å lekke ut for et par dager siden.

Daily mail skriver at den inneholder krigføring, prostitusjon og heroinavhengighet, og The New Yorker skriver at «den mirakuløst ubevoktede skjeden» er en av bokas fraser. Overfor avisa bekrefter Rowling at det er mye sex i romanen:

- Når du skriver fantasy er det visse aspekt som ikke er med - du trenger ikke ha sex i nærheten av enhjørninger. Det er ekkelt, sier Rowling og fullfører setningen om hvorfor hun ville skrive for voksne etter Harry Potter:

- Det var ikke bare det at jeg ville skrive om sex.

De første anmeldelsene av «The Casual Vacancy» er nå blitt publisert, og anmelderne er lunkne til Rowlings første bok på fem år.

J.K. Rowling

• Født 31. juli 1965.

• Britisk forfatter. Kjent for å stå bak Harry Potter-bøkene.

• J.K. er pseudonym. Hennes egentlige navn er Joanne.

• Har solgt 1 042400 bøker i Norge. 450 millioner på verdensbasis.

• Begynte på den første Harry Potter-boka under en togtur i 1992. Utgitt i 1997. Blitt sju bøker og flere filmer.

• Fikk beskjed fra forlaget at hun ikke kunne forvente å tjene penger på bøkene.

• Ifølge Forbes har hun en formue på 17 millioner dollar, rundt 100 millioner kroner.

• Vunnet flere priser, deriblant H.C. Andersens Litteraturpris, den franske Æreslegionen og The Prince of Asturias Award.

• Aktuell med sin første roman for voksne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer