Hemmelighetskremmeri om frihandel

Så lenge lav jobbsikkerhet, klorkyllinger eller genmodifisert mais er tillatt i USA, vil det også være tillatt i alle de andre landene. Dersom USA får det som de vil.

MOTSTAND: Det demonstreres over hele Europa mot TTIP-avtalen.
Foto: Justin Tallis /AFP / NTB Scanpix
MOTSTAND: Det demonstreres over hele Europa mot TTIP-avtalen. Foto: Justin Tallis /AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I over et år har det pågått hemmelige forhandlinger mellom USA og EU om en frihandelsavtale på tjenesteområdet.

Utredninger lokker med at EU-landene vil få en økt økonomisk vekst på 0,5 prosent over en tiårs periode med en ny frihandelsavtale. Dessuten vil den kunne føre til rundt to millioner nye jobber i EU og USA.

Det er kjent at forhandlingene foregår, men innhold og hvilke konklusjoner som trekkes er hemmelige. Offentlig diskusjon underveis om konsekvenser er av politiske grunner ikke ønsket, hevdes det fra EU-kommisjonen. Demokratiske prinsipp om offentlighet legges altså til side.

Forhandlingene er omfattende og sikter mot en avtale forkortet til TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership. Avtalen vil i første omgang ikke direkte omfatte EØS-landet Norge, men det har likevel vært møter i Washington for å diskutere handelsforbindelsene mellom USA og Norge i lys av TTIP-forhandlingene.

En egen avtale med USA, tilpasset TTIP, om frihandel på tjenesteområdet, inkludert velferdstjenester, miljø og arbeidslivregulering, er aktuell politikk. Forberedelser til forhandlinger er i gang i Finansdepartementet etter pålegg fra vår blåblå Regjering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer