Hemoroidekrem-bløffen

HEMOROIDEKREM: På TV er nok en ny sesong av «Top model Norge» godt i gang. I oppkjøringen mot sesongstarten ble det sendt flere reklamer for å promotere tv-serien. En av disse fikk meg til å reagere; kjendisstylist Jan Thomas tipser modellprogramleder Vendela Kirsebom om å ha hemoroidekrem på huden under øynene, antakelig for å mirakuløst fjerne poser under øynene.

Om dette var ment ironisk gikk det i så fall meg hus forbi, og jeg ønsker derfor å gjøre noe klart: Hemoroidekremer skal, av naturlige årsaker brukes i endetarmen, da de inneholder legemidler som vil redusere smerter og betennelser i forbindelse med hemoroider (utvidede blodårer i eller nær endetarmsåpningen).

Denne typen legemiddelstoffer er sterke og vil trolig forårsake kraftige bivirkninger dersom de smøres på så tynn hud som man har under øynene. I slike tilfeller kan hyppig bruk føre til at huden blir enda tynnere, noe som igjen vil gjøre at det lettere kan dannes blåmerker og sår. Dessuten kan denne type bruk føre til økt trykk i øyet som videre kan resultere i grønn stær. Det er per dags dato ikke mulig å behandle grønn stær, og det kan i verste fall føre til blindhet. Dette er alvorlige bivirkninger som kan skade brukeres helse, og det er derfor nødvendig at man som forbruker er klar over at legemidler og kosmetiske produkter er vidt forskjellige ting.

Det er viktig at folk vet hva de gjør når de følger et slikt råd fra en stylist som ikke har faglig kompetanse innen legemiddelområdet.

Legemidler skal brukes i henhold til råd fra farmasøyter og leger, eller slik det står oppgitt på pakken. Det er på disse grunnlagene at legemidlet er blitt grundig testet av produsentene for å sikre at kundene kan bruke dette trygt. Annen bruk utover dette er å gamble med egen helse! Så kan man heller ta i mot råd fra stylister om hvordan man kan sminke bort poser under øynene.

Hemoroidekrem-bløffen
Hemoroidekrem-bløffen