Henger etter jentene i sporet

Nå er selvfølgelig Marit Bjørgen det største norske idolet i ski-VM, men bare for noen tiår siden var det visst en skam for kvinner å gå fort på ski.

VINNERJENTER: Her ved NM Steinkjer 2011. Vinnerne av Kvinner 15km Fellesstart var(fv) Kristin Størmer Steira(sølv), Marit Bjørgen(gull), og Therese Johaug(bronse) Foto: Ned Alley / Scanpix
VINNERJENTER: Her ved NM Steinkjer 2011. Vinnerne av Kvinner 15km Fellesstart var(fv) Kristin Størmer Steira(sølv), Marit Bjørgen(gull), og Therese Johaug(bronse) Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREMDELES RETTER jeg ubevisst litt på ryggen idet jeg passer akkurat det punktet. Prøver å få rumpa fram og tyngden riktigere over frasparket for liksom å forsikre meg om at denne gangen kommer hun ikke forbi.

Men det er for seint. 45 år for seint. Det var klasserenn fra Sandbakken i Østmarka, og forhåpningene store. Jeg visste jeg var blant de beste. Toppet søylene på papp-plakaten oppe ved tavla der vi førte antall kilometre med tjukk rød fargeblyant hver morgen etter å ha stupt i seng rett fra lysløypa, og brukte frisøndagene med pappa til å utforske sporene i de endeløse skogene rundt Oslo.

På de turene var ikke storesøsteren min med. Jenter var ikke nødvendigvis det tidlig på 60-tallet, men det var visst annerledes med Bente i klassen. Vel var hun et hvitt elegant vidunder i tennis, men hvordan kunne hun være så rask i løypa? For her kom hun på startnummeret etter. Lyden av ski og staver mot snøen først, slik at jeg kavet enda mer med festet opp den lange mota. Så den hissig pusten hennes, før det triumferende lød:

- Løype, løype!

SKIJENTER SKULLE ikke rope sånn på den tida. De skulle helst ikke være skijenter heller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer