Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Henger ut Siv Jensen i blodig barnebok

Skurken Sivert Jensen er gjennomført ond og rasistisk.

UTHENGT: Forfatter Jan Chr. Næss liker ikke politikken til Siv Jensen og Fremskrittspartiet. Skurken i hans nye barnebok har fått navnet Sivert Jensen, og er gjennomført ond. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
UTHENGT: Forfatter Jan Chr. Næss liker ikke politikken til Siv Jensen og Fremskrittspartiet. Skurken i hans nye barnebok har fått navnet Sivert Jensen, og er gjennomført ond. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Når du har så ekstreme synspunkter, så må du tåle det, sier forfatteren Jan Christopher Næss.

I sin nye barnebok går han kraftig til angrep på Siv Jensen og Fremskrittspartiet - i satiriske former, vel og merke.

Bestialske drap
«Teodor Sterk - en trist og blodig fortelling» er noe så sjeldent som en «splatterkomedie» for barn, ifølge forlaget Cappelen Damm. Boka er beregnet på barn mellom 11 og 15 år og inneholder - foruten en rekke bestialske drap - en gjennomført ond skurk ved navn Sivert Jensen, leder for «Skrittpartiet» i kommunestyret.

Bokas hovedperson Teodor Sterk må bo hos ham når faren hans dør. Teodors mamma bor nemlig på Cuba - hun har blitt tvangsutsendt av Jensen. Han tvinger Teodor til å jobbe som «negerslave» for seg selv og sine nesten like onde tvillingsønner, som han oppfordrer til «å plage Teodor bare fordi han var mørkere i huden enn melkesjokolade».

- Motbydelig politikk
- Boka henviser egentlig ikke så mye til Siv Jensen som sådan, men mer til FrPs utlendingspolitikk, som jeg synes er ganske motbydelig. Jeg spiller på navnet hennes fordi hun er partiets frontfigur. Hvis det fortsatt hadde vært Carl I. Hagen, hadde figuren hett Caroline Hagen, sier Næss.

Han har tidligere skrevet flere kritikerroste og prisbelønnede barne- og voksenbøker, og dette er hans tolvte roman.

FORFATTER: Jan Chr. Næss har gitt ut flere kritikerroste barne- og voksenbøker. Hans nye bok er en såkalt splatterkomedie for barn.
FORFATTER: Jan Chr. Næss har gitt ut flere kritikerroste barne- og voksenbøker. Hans nye bok er en såkalt splatterkomedie for barn. Vis mer

- Dette er ikke mitt forsøk på å skrive en politisk roman. Det startet med at jeg skrev at moren til Teodor var fra Cuba, og så begynte jeg å lure på hvorfor hun ikke var hos ham. Jeg tenkte at med norsk innvandringspolitikk er det slett ikke umulig at hun kunne ha blitt sendt hjem - og de som roper høyest om å sende hjem utlendinger, er jo FrP, sier han.

- Du synes ikke at du går litt langt i å henge ut Siv Jensen i boka?

- Det er ikke henne jeg er slem med, det er partiet hennes. Partiet er en helt upersonlig ting, så jeg kan være så slem jeg bare vil. Dessuten er det en splatterkomedie. Synspunktene som fremmes er ikke realistiske, de er forvrengte og forstørret. Dette er en karikatur. Jeg regner med at selv Siv Jensen er mer nyansert enn som så, sier han.

Ikke provosert
Geir A. Mo, generalsekretær i FrP, lar seg ikke provosere av boka.

- Jeg greier ikke å hisse meg opp over det. Fra tid til annen har både rapartister og andre gjort seg morsomme og forsøkt å selge ting på vår bekostning. Vi har trykkefrihet her i landet, og folk må få skrive hva de vil, sier han.

image: Henger ut Siv Jensen i blodig barnebok

Det er langt fra første gang Siv Jensen og Fremskrittspartiet har blitt harselert med. Mo sikter blant annet til Lars Vaulars låt «Kem skjøt Siv Jensen». I tillegg har hun vært ond statsminister i tegneserien «Annunaki», og ond, biomekanisk cyborg i den planlagte animasjonsfilmen «Ultra Sheriff — the movie», for å nevne noe.

- Vi får nesten ta det som en kjærlighetserklæring, sier Mo.

- Men jeg vil understreke behovet foreldre har for å kontrollere hva barna leser. Dette høres ut som en både voldelig og fæl bok, mener han om «Teodor Sterk».

Ikonstatus
Jan Chr. Næss innrømmer at han har ventet å få noen reaksjoner på volden i boka.

- Jeg tenker at det er gjort innenfor en ramme som ufarliggjør det. Jeg er ganske sikker på at ingen barn vil miste nattesøvnen, mener han.

- Men tror du målgruppa vil forstå den politiske satiren?

- Ja, jeg leste nettopp utdrag fra boka for en niendeklasse, og de tok det med en gang. Siv Jensen har jo en slags ikonstatus. Alle vet i grove trekk hva hun står for, selv barn, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!