Hengt for kunsten

En utstilling av en italiensk kunstner sjokkerer i Milano.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En utstilling av en italiensk kunstner sjokkerer italienerne. Hengte barnedukker dingler fra et tre midt i sentrum av Milano, melder NTB.

På et torg midt i den norditalienske byen henger kunstneren Maurizio Cattelans tre barnedukker i naturtro størrelse fra et tre.

- Jeg ønsker ikke å støte eller irritere noen, sier Cattelan. - De skal se ut som ekte barn som henger over oss og kikker på oss akkurat som dommere eller profeter, sier kunstneren.

Utstillingen blir støttet av ordføreren i Milano og lovprises av kunststudenter, men får det glatte lag av andre politikere i byen.

- Dette er et utløp for folks syke fantasi, sier representant for det høyreradikale partiet Nasjonalalliansen, Stefano Martino.

Maurizio Cattelan er blitt beskrevet som Italias største nåværende kunstner, og har laget en rekke kontroversielle kunstverk.

I juni 2001 sjokkerte han med sin høyst spesielle installasjon «La Nona Ora» (Den Niende Time) på Padiglione delle Tese under Venezias 49. Biennale kunst utstilling.

En høyst livaktig voksdukke av Pave Johannes Paul II - i full pavedrakt med prosesjonskors i hånda - er slått i bakken og knust av en meteoritt som har styrtet ned gjennom en glugge i taket - og etterlatt kaskader av glasskår på det røde teppebelagte gulvet.

Første gang denne installasjonen ble vist, var i Kunsthalle Basel i 1999. Etter det har diskusjonene omkring kunstverket vært mange - og høylytte.

Det gikk heller ikke upåaktet hen da han i fjor hadde med seg skulpturen «Him» til Haus der Kunst i München. Med hendene foldet kneler Nazi-Tysklands fører Adolf Hitler, med blikket rettet mot gud.

I 2001 fikk et av hans mystifistiske verker rekordhøy pris under hammeren på auksjonshuset Christie's i London.

«La ballata di Trotsky» (Trotskys Ballade) kalles samtidskunst, og er en utstoppet hest som henger i taket. En hemmelig budgiver ga 619 750 pund (over 7,5 millioner kroner) for kunstverket. Vi tør påstå at det er en smule mer enn Cattelan hadde fått ved å sende skrotten til pølsefabrikken.

SJOKKERER: Kunsten går ikke upåaktet hen. Flere mener det er et sykt sinn som står bak, mens andre roser kunstneren.
HENGER: Kunstneren Maurizio Cattelans tre barnedukker henger i et tre midt i Milano. Og de henger i fra halsen.
PAVEN: I 1999 laget Cattelan denne installasjonen. Kunstverket, som har navnet «Den Niende Timen», viser Pave Johannes Paul II knust av en meteor.
HITLER: Med blikket rettet mot himmelen, kneler skulpturen av Adolf Hitler med foldete hender. Denne tok Cattelan med seg til en utstilling i Munchen.
DYR: Denne utstoppede hesten gikk under hammeren for 7,5 millioner kroner. Cattelan regnes som Italias største nålevende kunstner - og dermed også den dyreste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer