Hengte Monet på do

Nå er samlingen til Yves Saint Laurent til salgs. Pris: Minst 2,6 milliarder kroner.

(Dagbladet.no): I sommer døde den legendariske motedesigneren Yves Saint Laurent. Denne uken går kunstsamlingen hans under hammeren hos auksjonshuset Christie.

Til tross for finanskrisen, forventer de å få inn omkring 2,6 milliarder kroner i det som kalles «århundrets auksjon».

Bare Pablo Picassos «Instruments de musique sur un guéridon» forventes å tjene inn minst 170 millioner kroner.

Inntektene skal gå til kampen mot aids.

Trusler fra Kina
Blant de mer kontroversielle objektene er to kinesiske bronsehoder fra Qing-dynastiet, som ble stjålet fra Sommerpalasset av franske og britiske tropper under opiumskrigen.

Kinesiske myndigheter truer nå med å saksøke auksjonshuset dersom ikke Bergé overleverer hodene tilbake til den kinesiske ambassadøren, skriver AFP.

- Jeg er rede til å gi de kinesiske hodene til Kina dersom de er rede til å anerkjenne menneskerettigheter, sa Saint Laurents enkemann og mangeårige forretningspartner, Pierre Bergé, på fransk radio.

I tillegg skal blant annet verker av Edvard Munch, Henri Matisse og Constantin Brancusi under hammeren.

STILLES UT: Samlingen til Yves Saint Laurent og partneren Pierre Bergé stilles ut i Grand Palais i Paris i tre dager før hele samlingen på over 700 verker auksjoneres bort hos auksjonshuset Christie's.
SELGES: "L'instrument de musique sur un gueridon" av Pablo Picasso er antageligvis det dyreste verket i samlingen til Saint Laurent og Bergé.
SELGES: Andy Warholds portrett av Yves Saint-Laurent.
SELGES: Et hanepar fra Qing-dynastiet i Kina.
SELGES: Et kaninhode i brone fra 1700-tallet. Kina har gått til sak for å få tilbake antikvitetene, som ble stjålet fra landet under opiumskrigen.
SELGES: "Luis Maria de Cistue y Martinez" av Francisco de Goya.
SELGES: En romersk torso.
SELGES: En gobelin av sir Edward Coley Burne-Jones.
SELGES: "Parakeets and Parrots" av Ernest Boiceau.
SELGES: "Composition dans l'usine" (t.v.) og "Le profil noir" (i midten) av Fernand Leger og "Il Ritornante" (t.h.) av Giorgio de Chirico.
SELGES: "Minotaure en marche" (Den gående minotaur) fra første århundre etter Kristus.
SELGES: "Le violon" av Juan Gris.
SELGES: "Portrait d'homme tenet un livre" av Frans Hals.
SELGES: Bronseskulpturer fra samlingen til Yves Saint Laurent og Pierre Bergé.
SELGES: Fra Saint Laurents og Bergés private samling, som nå auksjoneres bort.

- Jeg har alltid tenkt at disse verkene bare passerer gjennom hendene våre. Jeg kan leve uten dem. Saint Laurent kunne aldri gjort det. Han var en psykotisk personlighet som trengte verkene rundt seg, sier Bergé ifølge Times Online.

Kontroversiell designer
Yves Saint Laurent ble født i fransk Algerie i 1936. Som barn ble han stadig banket opp på skolen på grunn av sin åpne homoseksuelle legning, og han tilbrakte mesteparten av tiden hjemme med å klippe papirdukker, skriver the Telegraph.

I 1955 ble han oppdaget av Christian Dior, og da Dior døde to år senere ble 21 år gamle Yves utnevnt til å ta over motehuset. Eieren, Marcel Boussac, skal imidlertid ha hatet Saint Laurent så sterkt at han fikk ham innskrevet i den franske hæren under krigen mot Algerie. Saint Laurent ble så mishandlet i hæren at han måtte innlegges på psykiatrisk sykehus etter mindre enn en måned.

Etter hvert fortsatte imidlertid Yves Saint Laurent å designe klær. I 1961 lanserte han motehuset med samme navn sammen med elskeren Pierre Bergé. På 60-tallet ble kvinner i YSL-drakter bannlyst fra restauranter, og på 70-tallet skapte han furore med den transparente kvinneblusen.

Samtidig akkumulerte paret en enorm kunstsamling, og ifølge the Telegraph var parets leilighet i rue de Babylone var så full av kunstskatter at de så seg nødt til å henge bilder av Monet på toalettet.

SUKSESSRIK: Yves Saint Laurent tjente store penger på å selge klær, vesker og parfyme. For pengene skapte han en av de største kjente, private kunstsamlingene i verden. Foto: Scanpix.
SUKSESSRIK: Yves Saint Laurent tjente store penger på å selge klær, vesker og parfyme. For pengene skapte han en av de største kjente, private kunstsamlingene i verden. Foto: Scanpix. Vis mer