Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hennes første leser fikk betalt, nå punger nettgigant ut for rettighetene til Janne Stigen Drangsholts nye bok

Romanen «Ingrid Winters makeløse mismot» i Kindle-kampanje.

LESERMAGNET: Her ene dagen leste Janne Stigen Drangsholt en undersøkelse som viser at lykkelige mennesker ikke lar seg irritere av småting. Selv bruker hun irritasjon til inspirasjon for å skrive. Foto: Anita Hamremoen
LESERMAGNET: Her ene dagen leste Janne Stigen Drangsholt en undersøkelse som viser at lykkelige mennesker ikke lar seg irritere av småting. Selv bruker hun irritasjon til inspirasjon for å skrive. Foto: Anita Hamremoen Vis mer

(Dagbladet): - Amazon er profesjonelle. De har spurt meg til råds hele veien. Dessuten fikk jeg julekort av dem, og da var jeg solgt.

Janne Stigen Drangsholt (42) ler. Det er halvannet år siden nettgiganten kjøpte rettighetene til den første romanen hennes om Ingrid Winter. Om en måned er boka klar for verdens engelsktalende lesere. I morgen får Kindle-brukere tilbud om å laste ned boka i forkant, for en billig penge. Dermed er oppbyggingen av leserskaren i gang.

Lykkefølelsen

Hun har ikke alltid kunnet fråtse i lesere, Drangsholt. De eneste som leste doktoravhandlingen hennes i engelsk litteratur, fikk betalt for det.

- Lesere var en god grunn til å begynne å skrive romaner, jeg får en lykkefølelse av å vite at Ingrid Winter blir godt tatt imot. Men jeg skrev en roman før jeg fant opp henne, den var det stort sett bare faren min som kjøpte. Til gjengjeld har han mange eksemplarer.

Drangsholt leverte manus til bok nummer to, og fikk tilbakemeldingen: Dette er helt feil. Men forfatteren liker følelsen av å sette bokstaver ved siden av hverandre, og så dukket altså denne Ingrid Winter opp, og ble til «Ingrid Winters makeløse mismot» som kom for knappe to år siden.

Kritikere og lesere applauderte. Henriette Steenstrup kjøpte filmrettighetene, hun vil selv spille hovedrollen og filmmanuset er snart klart, og Drangsholt hadde mer enn nok stoff til å skrive neste bok. I fjor kom «Winter i verdens rikeste land», som nå Amazon også har kjøpt rettighetene til.

HUMOR-KICK: Janne Stigen Drangsholt forteller om samtida med humor. Mange av situasjonene har et tragisk tilsnitt. Foto: Anita Hamremoen
HUMOR-KICK: Janne Stigen Drangsholt forteller om samtida med humor. Mange av situasjonene har et tragisk tilsnitt. Foto: Anita Hamremoen Vis mer

Jobb og yoga

De har visse likheter, Winter og Drangsholt. Drangsholt jobber i en hundre prosent stilling ved Universitetet i Stavanger som førsteamanuensis i engelsk litteratur. Hun bor i Sandnes, er gift, har tre barn på sju, elleve og tretten, for tida passer familien en hund, hun lager podkast for P2 og skriver kommentarer for flere aviser. Og er i gang med den tredje boka om Winter.

- Dårlig planlegging. Jeg har prøvd å gjøre yoga mens jeg jobber, for å få tid til alt. Tror kanskje jeg må kutte ut noe, men jeg klarer ikke bestemme meg for hva. Dessuten får jeg inspirasjon. Jeg kjenner igjen 98 prosent av Ingrids indre liv. Hun har evnen til å irritere seg over småting, og det er i irritasjonen jeg henter gnisten og inspirasjonen.

Hun ler og mener hun er blitt et bedre menneske etter at hun begynte å skrive om Winter.

- Da slipper jeg å gnåle om alt jeg har irritert meg over i løpet av dagen. Jeg skriver det i stedet, og skaper mer harmoni i ekteskapet mitt.

Synlig i verden

Når Amazon nå slipper Ingrid Winter i sin «Kindle First»-kampanje, er det første gang ei norsk bok er plukket ut til kampanjen, forteller Guro Johansen, informasjonskonsulent i Tiden Norsk Forlag.

- Det bidrar til å gjøre boka synlig, noe som øker dens sjanser for å havne på Amazons bestselgerliste allerede før offisiell lansering, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling