Hennes kamp

I måneskinn gror selvgransking. «Av måneskin» undersøker om der også gror empati.

ENSOM PRESTASJON, FOR TREDJE GANG: «Av måneskin gror det ingenting» er en kraftprøve for en skuespiller. Ragnhild Hilt mestrer den. Foto: Dag Jenssen, Det Norske Teatret
ENSOM PRESTASJON, FOR TREDJE GANG: «Av måneskin gror det ingenting» er en kraftprøve for en skuespiller. Ragnhild Hilt mestrer den. Foto: Dag Jenssen, Det Norske Teatret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Ei navnløs kvinne forteller om sitt liv. Innledningsvis, med en nervøs uro som kan forveksles med iver eller håp. Små latterutbrudd blant publikum vitner om at den av noen blir det, men samtidig antyder små, bitre pauser at historien skal bli vondere.

Det blir den. Raskt er alvoret ikke til å ta feil av: En fredløs følsomhet. Stadige svik, stadig fornyet smerte. Tørst etter varme og godhet.

Nøyaktig hvor nær avgrunnen vår anonyme forteller befinner seg synliggjøres i noen av sekvensene og kamufleres i andre.

Kontroll Ranghild Hilt har framført «Av måneskin» to ganger tidligere. Første gang var som 37-åring i 1982, andre gang som 51-åring i 1996.

Når hun nå som 68-åring spiller den for tredje gang er det med to små påminnelser om forskjellen mellom skuespiller og rollefigur, en kort innledning, ett raskt innstikk der hun opptrer som seg selv, utenfor rollen.

Disse tjener til å understreke kontrasten mellom skuespillerens styring og rollefigurens mangel på sådan. Det samme gjør den sparsomme scenografien, der ett av elementene er en forenklet utgave av skuespillergarderobens sminkebord og -speil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer