Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Vita & Virginia»

Hennes lesbiske affære med venninnen blir film

Filmen om Virginia Woolf blir karakterisert som «leken og seksuell».  

FORELSKET I EN KVINNE: Virginia Woolf traff Vita Sackville-West i Bloomsbury-kretsen i London. Gruppen var kjent for sitt liberale syn på seksualitet. Foto: Scanpix
FORELSKET I EN KVINNE: Virginia Woolf traff Vita Sackville-West i Bloomsbury-kretsen i London. Gruppen var kjent for sitt liberale syn på seksualitet. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Filmen «Vita & Virginia», som tar for seg forfatter Virgina Woolfs romantiske forhold til Vita Sackville - West, lanseres under filmfestivalen i Berlin denne uka.

Ifølge bransjebladet Variety er det nå kjent at den franske skuespilleren og modellen Eva Green og Gemma Arterton spiller hovedrollene i filmen som henholdsvis Virginia Woolf og Vita Sackville-West. Filmen er basert på stykket «Vita & Virginia», skrevet for teaterscenen av Eileen Atkins.

VIRGINIA: Eva Green spiller hovedrollen som Virginia Woolf i «Vita & Virginia». Foto: Scanpix
VIRGINIA: Eva Green spiller hovedrollen som Virginia Woolf i «Vita & Virginia». Foto: Scanpix Vis mer

- Filmen blir en kjærlighetshistorie, en utforsking av kreativitet og perspektivene fra en av våre mest ikoniske forfattere, har regissør Chania Button uttalt om filmen ifølge Screendaily.

Lidenskapelig affære

STOR LIDENSKAP: Gemma Arterton spiller den livlige Vita Sackville-West. Foto: Scanpix.  
STOR LIDENSKAP: Gemma Arterton spiller den livlige Vita Sackville-West. Foto: Scanpix.   Vis mer

Ifølge Huffington Post vil handlingen i filmen foregå mellom 1927 og 1928, i tidsrommet Woolf skrev suksessromanen «Orlando». Woolf innledet en lidenskapelig affære med Sackville-West da de traff hverandre i 1922. De to traff hverandre i Bloomsbury-kretsen som besto av britiske forfattere, intellektuelle, filosofer og kunstnere.

Ifølge Wikipedia var gruppen kjent for sitt liberale syn på seksualitet.

- Dette er en leken og seksuell Virginia Woolf som er fjernet fra melankolien som ofte er assosiert med henne. Vita Sackville- West er en livlig og flamboyant karakter som dominerer sosieteten i 1920-åra, sier Mike Goodridge, administrerende direktør i produksjonsselskapet Protagonist Pictures om filmen.

Et langt kjærlighetsbrev

Woolf og Sackville-Wests seksuelle og romantisk forhold varte et tiår, deres vennskap varte enda lengre.

Woolfs roman «Orlando» skal ha vært inspirert av hennes forhold til Sackville- West.

I 1927 skrev Woolf dette om ideen til «Orlando» i sin dagbok. «Plutselig fikk jeg denne spennende ideen om en biografi som begynner i år 1500 og som fortsetter fram til i dag, kalt Orlando: Vita; bare med en forandring fra et kjønn til et annet ».

Forholdet mellom Vita og Virginia bekreftes av Vitas sønn Nigel Nicolsen som i sin bok «Portrait Of A Marriage», skriver:

«Vitas effekt på Virginia leses gjennom hele «Orlando», det lengste og mest sjarmerende kjærlighetsbrevet i litteraturen, her utforsker hun Vita, fører henne gjennom århundrer, kaster henne fra ett kjønn til et annet, leker med henne, kler henne opp i pels, blonder og smaragder, flørter med henne og kler henne med et slør av tåke».

En feministisk klassiker

«Orlando» handler om en poets liv gjennom århundrer. Han forandrer kjønn fra mann til kvinne og treffer nøkkelpersoner i den engelske litteraturhistorien. Romanen regnes som en feministisk klassiker.

Ifølge en av bokomtalene ironiserer romanen over kvinnenes rolle på 1800 og 1900-tallet. Romanen ender i 1928, året hvor kvinnene i England får stemmerett. Orlando er på dette tidspunktet kvinne og mor og står på kanten til en framtid med håp for kvinner.

Opptatt av kvinners rolle

Virginia Woolf var svært opptatt av kvinners frigjøring som skapende kunstnere. Ifølge Store norske leksikon skrev hun «A Room of One's Own» i 1929, på norsk «Et eget rom», som handler om nettopp dette.

Også hennes skjønnlitterære romaner som «Mrs. Dalloway» og «To the Lighthouse» regnes som feministiske verker.

Både Sackville - West og Woolf levde i heterofile ekteskap på hver sin kant. Woolf hadde et ukonvensjonelt ekteskap med forfatter Leonard Woolf. I 1917 startet de trykkeriet The Hogarth Press sammen, som senere utviklet seg til et større forlagsforetagende.

Woolf led periodevis av sterk depresjon og tok til slutt livet av seg.

Selvmord tema i film

«Vita & Virginia» er ikke første gang Woolfs virke vekkes til live på det store lerretet. Stjernespekkede «The Hours», regissert av Stephen Daldry, med Nicole Kidman i hovedrollen, fikk hele ni Oscar-nominasjoner og Dagbladets anmelder ga filmen terningkast seks.

Filmen begynner og slutter med Virginia Woolfs selvmord. Hun stapper kjolelommene fulle av tunge steiner og skritter målbevisst ut i elva i en scene der skikkelsen blir omhyllet av undervannsvegetasjon.

Ifølge Variety er romanen «Orlando» også oversatt til teater og film. I filmen «Orlando» fra 1992 spilte Tilda Swinton hovedrollen.

I The Telegraph skrev Swinton blant annet dette om romanen:

«Orlando» er en fantastisk biografi, inspirert av et virkelig menneske, men samtidig en fantasi. Hun kalte det en 'skribentferie'».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling