Hennes Majestet fjellgeita

Dronning Sonja går denne uka forbi sin svigersønn i antall bokutgivelser. Nå venter vi bare på boka fra kong Harald.

Det kan nok hende at dronning Sonja ville ha trivdes betydelig dårligere som dronning av Danmark. Å være i umiddelbar nærhet av den norske fjellheimen har nemlig vært veldig viktig for henne. Den har vært Sonjas friarena i mange, mange år. Og nå har hun gitt opplevelsene i fjellet et nytt uttrykk. I boka «Klangbunn» forteller hun om folk, fe og fjell hun har møtt på sine vandringer i de sunnmørske alper.

«KLANGBUNN» KOMMER bare et år etter at hun sist var bokaktuell. Da var det kunstboka «Impulser» som overraskende dukket opp på markedet. I likhet med fjorårets «Impulser» har hun også denne gangen inngått en kunstnerisk allianse av format. Billedkunstneren Ørnulf Opdahl bidrar med 30 akvareller. Boka er også krydret med 90 av dronningens private bilder fra fjellturene.

Dronningen er med andre ord oppe i to bokutgivelser, som er ganske nøyaktig 100 prosent mer enn hennes ferske svigersønn. Men Ari Behn blir aktuell i løpet av høsten med bok om pilegrimsferd og bryllup, sammen med fru Märtha. Og prinsessen var som kjent bidragsyter i fjorårets biografi «Underveis».

DET STOPPER DA heller ikke her. Allerede i dag er dronning Sonja bokaktuell igjen. Hun er bidragsyter i antologien «Til topps i Nordland», hvor dronningen har skrevet et kapittel om en tur blant De sju søstre på Helgeland. Det er imidlertid tvilsomt om Sven O. Høibys planlagte bok om lille Marius får plass i den stadig voksende rojal-litterære portefølje.

- Informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet, når starter Slottet Forlag AS?

- Det kommer ikke til å skje. Nå er det litt tilfeldig at dronningens utgivelser kommer så samtidig denne gangen. Men det er ikke unaturlig for de kongelige å utgi bok. Ved hoffet i Sverige er det langt flere utgivelser. I boklesende samfunn som det norske er det naturlig å uttrykke seg på denne måten, sier Rasch.

I forbindelse med «Klangbunn» har dronning Sonja inngått en såkalt standardkontrakt med forlaget. Det sikrer henne en andel på 13 prosent av salgsinntektene i første opplag. Hva hun skal bruke pengene til, vil dronning Sonja opplyse fredag når hun møter pressen i Geiranger.

- Hvert ord i «Klangbunn» er skrevet av dronning Sonja selv, forsikrer forlagssjef Øivind Pedersen i Labyrinth Press. Åpenbart lykkelig over at det lille foretaket har skutt den feteste lirypa i egnen. Bare én person i tillegg til Pedersen er ansatt i Labyrinth, og antallet utgivelser vil i år ligge på 7-8 bøker. Førsteopplaget av «Klangbunn» er på 5000 eksemplarer, og det jobbes med en engelsk oversettelse.

Dronningens og billedkunstner Ørnulf Opdahls stier krysset hverandre først under signingsferden i 1991. Da et av Opdahls klassiske vestlandsbilder ble overrakt henne under et besøk i Møre og Romsdal, ble hun overveldet og dypt rørt.

- Hun hadde nemlig forsøkt å kjøpe en langt mindre skisse av motivet noen uker før, under en utstilling i Oslo. Men den var allerede solgt, forteller Opdahl.

DERMED VAR GRUNNLAGET lagt for «a beautiful friendship», som det sies i «Casablanca».

- Siden har vi møttes flere ganger en rekke ganger. I fjor inviterte hun meg og min kone på fjelltur i Sunnmørsfjellene. Hun mente at jeg alltid malte motivene nedenfra og opp, og at det var på tide at jeg fikk litt fugleperspektiv over bildene mine. Dermed dro vi til fjells og fikk et par flotte dager, sier Opdahl, som er bosatt midt i det lovede land - på Godøya ved utløpet av Storfjorden.

Dronningen selv hadde ikke anledning å stille på sin egen pressekonferanse i går. Hun befinner seg ved foten av Sunnmørsalpene for tida, på reise i landsdelen sammen med kong Harald.

Og hva kan vi egentlig vente oss fra kongen? Kommer han med bok om jakt og fiske? Eller kanskje ei bok om hva han sysler med når dronningen løper i fjellet? Logrende forlag venter med gull i blikket.