Hennie til Toronto

«Pionér» får internasjonal debut på prestisjefestival.

(Dagbladet): - Jeg gleder meg helt vilt, sier regissør Erik Skjoldbjerg i en pressemelding.

I dag ble det klart at Skjolbjergs premiereklare film «Pioner», en thriller lagt til nordsjødykkermiljøet helt i begynnelsen av den norske oljealderen, får sin internasjonale premiere under filmfestivalen i Toronto i Canada i begynnelsen av september.

- Internasjonal premiere i Toronto var drømmen vår fra starten. Filmfestivalen er Nord-Amerikas viktigste for filmbransjen og samtidig også en publikumsfestival. Sjelden merker jeg sterkere entusiasme for film enn i billettkøen på Toronto Film Festival, sier Skjoldbjærg.

Filmen, men Aksel Hennie i hovedrollen, er valgt ut til festivalens «Special presentation», der blant andre de to siste store norske filmsuksessene «Hodejegerne» og «Kon-Tiki» har blitt vist tidligere.

Da Hennie snakket med Dagbladet tidligere i år, var han over seg av begeistring for «Pionér».

- Jeg er veldig glad i denne filmen. Det er en ekstremt personlig film, en av de mest personlige filmene jeg har gjort. Det er en tematikk som berører meg, som er veldig nær meg som menneske, sa han entusiastisk.

Friland, som er produksjonsselskapet bak «Pionér», opplevde stor interesse for filmen da de var på filmfestivalen i Cannes i mai.
 
I Cannes ble rettighetene til å vise filmen solgt til England, Benelux-landene, Japan og Sør-Korea, og i februar i år sikret filmselskapet Magnolia seg rettighetene til å vise filmen i USA.

- Jeg tror det er kombinasjonen av Norges velkjente oljerikdom, og det at veldig få faktisk vet hvordan vi fikk tak i olja. Det er noe eksotisk over det, og så har jo Erik laget en fryktelig spennende film av det, sa produsent Christian Frederik Martin til Dagbladet i mai.  

På rollelista til «Pionér» er også den amerikanske skuespilleren Wes Bentley, kjent fra «The Hunger Games» og «American Beauty», Ane Dahl Torp og Steven Lang («Avatar»).

Filmen har kinopremiere i Norge 30. august, og åpner filmfestivalen i Haugesund 15. september.

Fram til filmfestivalen i Haugesund kan for øvrig Dagbladets lesere stemme fram hvilken norsk film fra det foregående året som fortjener den gjeve Folkets Amanda-prisen. Her kan du stemme og se hvilke filmer som er nominert.

SNART PREMIEREKLAR:  Aksel Hennie spiller hovedrollen i "Pioner".   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SNART PREMIEREKLAR: Aksel Hennie spiller hovedrollen i "Pioner". Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer