Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Henning Mankell (67) er død

Tapte kampen mot kreften.

FOLKEKJÆR: Den svenske forfatteren Henning Mankell er død. Han var en folkekjær forfatter. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FOLKEKJÆR: Den svenske forfatteren Henning Mankell er død. Han var en folkekjær forfatter. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Når det gjelder kreft, finnes det garantert ingen garantier», skrev Henning Mankell i det som ble hans siste brev om kampen mot kreften for Dagbladet Magasinet juni 2014.

I dag melder hans svenske forlag, Leopard, at den svenske forfatteren er død, 67 år gammel.

- Han sovnet stille inn i natta i Göteborg som følge av hans sykdom, skriver forlaget på sine hjemmesider.

En hel litteraturverden reagerer nå sterkt på nyheten.


- Dette er fryktelig trist. Henning Mankell har vært en veldig raus og spennende person, med et mangfoldig forfatterskap. Aldri hvilende, og med en klar mening med det han skriver, sier Dagbladets hovedanmelder Fredrik Wandrup.

Hadde kreft i lang tid Mankell har over lengre tid hatt kreft. På nyåret i fjor dro den svenske forfatteren til en ortoped med plagsom prolaps - da han forlot legekontoret, hadde han fått en alvorlig kreftdiagnose.

Han har i Dagbladet Magasinet skrevet flere brev om kampen mot kreften. I det aller første brevet skrev han i mars i fjor: «Jeg har bestemt meg for å skrive akkurat som det er. Men jeg vil skrive ut fra livets perspektiv, ikke dødens.»

Internasjonal krimsuksess 67 år gamle Mankell har hatt en enorm internasjonal suksess.


Han har skrevet rundt 40 romaner, og hans romaner har blitt oversatt til over 40 språk og har solgt i mer enn 40 millioner eksemplarer.

- Han hadde en rød tråd av solidaritet med de svake og sårbare gjennom hele sitt forfatterskap, skriver forlaget Leopard, som Mankell selv var med å starte i 2001, på sine hjemmesider.


Skriv inn embed-kode her.

Forfatteren var kanskje aller mest kjent for bøkene om politietterforskeren Kurt Wallander fra Ystad i Skåne.

Denne bokserien gjorde han til en suksessforfatter ikke bare i Sverige og resten av Norden, men også internasjonalt.


-  Han har et kriminallitterært forfatterskap som er på høyde med hva som helst, og en samfunnskritisk brodd som er veldig tydelig. Han er jo kjent av lesere over hele kloden, og det er ingen tvil om at han har banet veien for den store interessen for nordisk krim i utlandet, sier Fredrik Wandrup.

Mankell har mottatt en rekke litterære priser, blant dem den norske Rivertonklubbens internasjonale ærespris i 2012.

Engasjement for Afrika Henning Mankell var også kjent som teaterregissør og var gift med Eva Bergman, frilansregissør og Ingmar Bergmans datter.


De siste 20 åra har forfatteren bodd både i Sverige og i Maputo i Mosambik der han har arbeidet som teaterregissør, dramaturg og var kunstnerisk leder for Teatro Avenida.

Mankells engasjement for det afrikanske kontinentet var stort og startet allerede da forfatteren gikk på barneskolen. Forfatteren deltok også i «Ship to Gaza» - aksjonen for å bryte blokaden av Gazastripen i 2010.

Skriv inn embed-kode her.

Dagbladets Fredrik Wandrup hyller forfatteren for hans engasjement i Afrika.

- Han var veldig tidlig ute med å engasjere seg i flyktningstrømmen fra Afrika. Han har bodd store deler av livet i Afrika, og har vært en kulturformidler mellom afrikansk og nordisk kultur. Han har også engasjert seg i Midtøsten- og Gaza-konflikten. Han har vært en våken mann og en troverdig stemme i politiske saker, og har holdt fast ved sine ungdomsradikale holdninger til det siste, sier Wandrup.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Mankell er også kjent som aktivist på venstresiden, og han var med i AKP-ML da han bodde i Oslo på 1970-tallet.

Mankell etterlater seg sin kone og en sønn

Forfatterens død har skapt overskrifter verden over. Og flere hyller hans verk og liv på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!