KOMMENTARER

Henrettelser på samlebånd er barbari utgått på dato

Hastehenrettelsene i Arkansas skyldes at dødsgiften utgår på dato. Det bør også dødsstraffen gjøre.

DØDSSTRAFF: Motstandere mot Arkansas’ forsøk på samlebåndshenrettelser samlet seg i delstatens hovedstad Little Rock 14. april.
DØDSSTRAFF: Motstandere mot Arkansas’ forsøk på samlebåndshenrettelser samlet seg i delstatens hovedstad Little Rock 14. april. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Åtte henrettelser med giftsprøyte innen utgangen av april har vært den amerikanske delstaten Arkansas’ ambisjon. Henrettelsene skulle skje i løpet av ti dager, og blir av dødsstraffmotstandere karakterisert som en barbarisk samlebåndsaksjon.

Før denne runden har ikke Arkansas henrettet noen siden 2005. Det groteske hastverket nå skyldes at ett av de tre legemidlene som brukes under henrettelsen, utgår på dato før mai. «Best før»-merkingen er en nesten tragikomisk formalisme. I virkeligheten hersker det tvil om at narkosemiddelet midazolam, som brukes til å bedøve den dødsdømte før to andre legemidler dreper vedkommende, overhodet hemmer smertene effektivt nok. En pinefull død kan ikke utelukkes.

Et av de andre legemidlene i prosedyren er også problematisk. En dommer i Arkansas la ned forbud mot bruk av vekuroniumbromid, fordi firmaet som produserer legemiddelet hevder at de ble forledet da de solgte det til fengselet. Firmaet skal ha blitt lurt til å tro at middelet skulle brukes til helsehjelp for innsatte. Forbudet er blitt opphevet av høyere rettsinstanser.

Kjemidøden, som skulle være så «human» i forhold elektriske stoler, galger og nakkeskudd, er i ferd med å bli et spørsmål om PR og image. Stadig flere legemiddelprodusenter betakker seg for å bli forbundet med dødsstraff. De nekter å selge medikamenter som kan brukes i dødelige giftcocktails til amerikanske fengsler med dødsceller. Firmaer som driver i bransjen helbredelse, vil ikke assosieres med det motsatte. Derfor begynner det rett og slett å bli mangel på gift til dødssprøytene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer