Henrettelsesmote i Madrid

Modeller med renneløkker, hetter med henrettelses-look og heldekkende bandasjer vekket harme på Madrids største moteshow.

Modellene på catwalken gikk, og snublet, bærende på tornekranser og krusifiks.

På seg hadde de klær som minnet om drap og henrettelse.

Modellene ble akkompagnert av en mannstemme som leste «Fader vår», en kvinne som malte erotiske bilder og jerndører som hylte når de gikk lukket og åpnet seg.

Rasende tilskuere

Visningen, som gikk av stabelen fredag, førte til illsinte tilskuerne på moteshowet Pasarela Cibeles, som er Madrids mest prestisjefyllte. Publikum bua, plystra og ropte ut til modellene som snubla avgårde.

Flere i mengden sa at hettene minnet om burkaene kvinner i Aghanistan bar under Taliban-regimet. Sjefen for det ukelange showet, Cuca Solana, reiste seg opp fra stolen sin og sprang bak scenen i et mislykket forsøk på å få modellene til å stoppe showet.

Fermin Lucas, sjef for senteret som var vertskap for moteshowet stormet ut i protest, det samme gjorde en rekke moteskribenter.

- Dette er en fornærmelse overfor kvinner som kjemper for likhet og respekt, sier Lucas til AP.

Ulykkelig designer

Klærne var verket til designer David Delfin, 31, som gikk ut på scenen etter showet og ba om tilgivelse.

En åpenbart fortvilet Delfin snakket også med reportere etter motevisninga. Han forklarte da at det ikke på noen måte har vært hans mål å «trivialisere undertrykkelse av kvinner.»

Designeren fortalte at han fikk ideen fra et maleri av Rene Magritte, der to elskende med hette kysser hverandre.

- Min feil er at det var et teatralsk konsept. Her er ikke stedet å teste dette på, sier Delfin. Samtidig forsvarte han sin tredje kolleksjon i sin karriere som noe av det mest feminine han noen gang har laget.

MINNET OM BURKA:</B> En av modellene viste fram en burkalignende hette på moteshowet hvor designer David Delfins vår/sommerkolleksjon for 2003 ble presentert.
RENNELØKKER:</B> Den spanske modellen Bimba Bose med renneløkke om halsen.