Nord-Korea:

Henrettet K-pop-fans

En fersk rapport avslører at Kim Jong-un har brukt koreansk popmusikk som begrunnelse for flere henrettelser de siste åra.

SPEKULASJONER: Eksperter verden rundt stiller spørsmål om et mulig massivt coronautbrudd i Nord-Korea. Vis mer
Publisert

Ifølge en rapport om menneskerettigheter i Nord-Korea har minst sju mennesker blitt henrettet som følge av å ha sett på eller delt K-pop-videoer. Dette melder blant annet The New York Times.

Rapporten ble publisert onsdag 15. desember av den sørkoreanske, ikke-statlige menneskerettighetsorganisasjonen Transitional Justice Working Group, og baserer seg på 683 intervjuer med nordkoreanske flyktninger.

Målet har vært å kartlegge åsteder og gravplasser der offentlig henrettede mennesker skal være begravet. Siden 2015 har organisasjonen dokumentert 23 slike henrettelser under Kim Jong-uns regjering, skriver de i rapporten.

HENRETTER: Nord-Korea har ifølge en ny rapport straffet flere mennesker det siste tiåret fordi de har konsumert popkultur fra nabolandet. Statsleder Kim Jong-un er her avbildet av det statlige nyhetsbyrået KCNA, fra en partikongress 8. januar 2021. Foto: Korean Central News Agency
HENRETTER: Nord-Korea har ifølge en ny rapport straffet flere mennesker det siste tiåret fordi de har konsumert popkultur fra nabolandet. Statsleder Kim Jong-un er her avbildet av det statlige nyhetsbyrået KCNA, fra en partikongress 8. januar 2021. Foto: Korean Central News Agency Vis mer

Store mørketall

Forrige desember innførte landet en lov som tillot offentlige henrettelser av mennesker som har distribuert eller sett sørkoreansk media.

Siden Nord-Korea er svært hemmelighetsfulle om deres brutale virkemidler, er antakelig mørketallene i rapporten store.

Organisasjonen har fokusert på henrettelser fra de siste ti åra, under Kim Jong-uns styre, og de som har funnet sted i Hyesan, en by på grensen til Kina.

- Ond kreft

I løpet av hans ti år ved makten har Kim Jong-un viet større oppmerksomhet til underholdningsindustrien i sør, som han mener «korrumperer koreanske sinn».

Selv om det utad har virket som Kim Jong-un har forholdt seg mer liberal til vestlig kultur, har han de siste åra trappet opp sensuren.

I 2018 inviterte han den sørkoreanske popgruppa Red Velvet til å spille i hovedstaden Pyongyang, i anledning et møte med den sørkoreanske presidenten. Han har også ha latt Mikke og Minni Mus medvirke i en sceneproduksjon, og latt TV-kanaler spille «Rocky»-temaet.

Men bak kulissene har statslederen de siste åra slått hardere ned på konsum av sørkoreansk underholdning, som han selv har omtalt som en «ond kreft», skriver The New York Times.

Smugler minnepenner

Musikken, seriene, filmene og musikkvideoene blir angivelig smuglet på USB-minnepenner gjennom den nordlige byen Hyesan. Byen anses for å være et viktig handelsknutepunkt.

En av metodene avhoppere skal bruke for å smugle inn minnepennene, er å putte dem i vannflasker fylt med ris og kaste dem i elva som markerer grensa til Kina.

I november meldte Radio Free Asia at en gruppe videregåendeelever hadde blitt tatt på fersken i å se på «Squid Game», også smuglet inn i landet med minnepenn. Smugleren ble dømt til døden, en medstudent skal ha fått livstid i fengsel grunnet kjøp av en kopi, og resten ble dømt til fem års straffarbeid.

Hyesan har rundt 200 000 innbyggere, og har ved siden av importen av sørkoreansk media blitt kjent for flyktninger som rømmer landet. Det anslås at tusenvis av flyktninger har reist gjennom byen for å komme seg til Sør-Korea.

Regimet har de siste åra imidlertid skjerpet grensekontrollen, som igjen har blitt forsterket på grunn av pandemien. Dette har gjort det vanskeligere for flyktninger å rapportere over grensa, men den sørkoreanske nettsida Daily NK har rapportert om to henrettelser lenger inn i landet som følger av besittelse av sørkoreansk media.

I fjor viste det sørkoreanske Channel A et videoklipp av en nordkoreansk student som foran en stor folkemengde ble beskyldt for å ha vært i besittelse av en minnepenn som inneholdt en film og noen sanger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer