Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Henrik på stripa

Om blodet er aldri så tynt: Vi er alle i slekt med Peer Gynt.

ALLE SMÅ BYER har en stor sønn. De fleste av dem stakk, så fort de kunne. Henrik Ibsen var femten år da han reiste fra Skien med sluppen «Lykkens Prøve». De skal ha ropt etter ham: Reis med deg styggen!

DETTE KRAFTUTTRYKKET er navnet på en utstilling, som åpnet i Ibsenhuset i Skien i går. Den var et av mange arrangementer som markerte jubileet for byens store sønn, som - slik konferansier Tommy Sørbø uttrykte det - ville vært 175 år dersom han hadde fått leve . Ordføreren hadde kjedet på. Kulturministeren spiste middag. Nationaltheatret gjestet med «Lille Eyolf». Barnehagebarn viftet med ballonger og deklamerte «Peer Gynt» på torget. I havnebassenget var et korps med dykkere i full sving med Ibsen-dykket. Hvorfor man valgte å dypdykke i Ibsen akkurat der, gikk meg dessverre hus forbi.

NORSK KULTURPOLITIKK har en tendens til å ende i lokaliseringsdebatt, slik tautrekkingen om Ibsens møbler viser. Og telemarkingene har rett i at du havner under jorda i et parkeringshus dersom du ber en Oslo-drosje kjøre deg til Ibsenhuset. I Skien er Ibsen et kulturhus, et teater, et hotell og ei gågate. Men med unntak av Venstøp - gården i Gjerpen der Henrik bodde rett etter farens fallitt - er det vanskelig å få følelsen av at her, i disse gatene, gikk dikteren omkring. Skien gir snarere et møte med Ibsen-industrien, en mulig arvtaker etter tungindustrien i Grenland.

Årets Ibsen-markeringen er ikke bare en styrkeprøve mellom sentrum og periferi. Det er også en kamp om liv eller død. Det nasjonale Ibsen-året 2006 skal markere hundreårsjubileet for Ibsens død, mens Skien altså feirer 175 år for hans fødsel. Han er «vår», slår lokalavisa Telemark Arbeiderblad fast. Ikke vår, altså, men «vår».

VI ER SÅ VANT til ham, vet du, sa en dame jeg traff på torget. Hun så ikke opp en gang, da dagens første Ibsen-kopi i sjakett og strittende kinnskjegg passerte, rett utenfor Jerusalem gatekjøkken. Er du vokst opp i Skien er Ibsen hverdag, ikke fest. Til konferansen Didactica Ibseniana, beregnet på lærere og kulturarbeidere, kom det folk fra Rogaland, Sogn og Trøndelag. Men fra Skien kom det få. Fra nabobyen Porsgrunn: ingen. Til tross for at Telemark Arbeiderblad hadde hovedoppslag på dikteren dagen før dagen: Akkurat nå spilles mesteren på 128 store teaterscener over hele verden.

TELEMARKS STORE SØNN var fortrengt fra lokalavisas førsteside på jubileumsdagen, til fordel for ny ungdom som vil ut og vekk. Rånerne på Notodden, som vanligvis kjører Storgata opp og ned 300 ganger i døgnet, truer med å flagge ut til Bø. Gravearbeider i Storgata gir dem bare 400 meter «stripe» å råne på. Ordføreren er svært bekymret.

Akkurat det tror jeg ville fått den ellers biske Henrik Ibsen til å smile.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling