«Henrik Ripsen» og «Arib Bein»: 100 forfattere portrettert med mat i ny bok

Uroens Kokebok er en litt annerledes bok.

(Dagbladet): I kveld lanseres boka «Uroens Kokebok», en bok med portrett av 100 norske og utenlandske forfattere - visualisert av diverse mat.

Boka lanseres i «Uroens bokhandel», hvor også bildene fra boka vil bli utstilt. Dag Solstad og Ari Behn kommer - i boka kjent som Arib Bein og Dagurk Solstad.

Det hele starta da Christian Kjelstrup var i kantina på jobben. Der ble det servert pølser, og brått så Kjelstrup noe som minnet ham om favorittforfatteren Fernando Pessoa. Da ble det «Fernando Pølsoa».

- Etter å ha fått god respons på Pølsoa, var Carl Frode Tiller nestemann, da jeg hadde en eske pastiller. Det var akkurat nok til å lage «Carl Frode Pastiller», forteller Kjelstrup, som bruker mat som minner om forfatternes navn.

Årets beste kokebok: - Denne burde være pensum for kokkelærlinger

Kunst, kultur, mat og humor Etter de første portrettene, har det bare ballet på seg. Nå har det blitt en tradisjon at Kjelstrup legger ut et nytt bilde hver fredag.

- For rundt en måned siden skjønte jeg at jeg kunne rekke å lage en julebok. Jeg hadde 70 portretter fra før, så jeg har stått på til klokka tre hver natt for å lage de siste 30, sier forfatteren til Dagbladet.

Til daglig jobber han som forlagsredaktør i Aschehoug, og er far til tre barn. Likevel har han altså klart å skape en ferdig bok på en drøy måned.

- Jeg håper folk vil like den. Det er en veldig visuell bok, og man skjønner tegninga med en gang man tar den opp. I tillegg til portrettene, står det litt om forfatteren på motsatt side. Jeg tenker at det er både kulturformidling, kunst, mat og humor.

- Størst klippemuskler Selv om boka heter «Uroens kokebok», er det ikke så veldig mange oppskrifter der. Men det er noen.

- Jeg har funnet ut hva folk spiste i de forskjellige bøkene til forfatteren. I skuespillet Vildanden av Henrik Ibsen, ble det for eksempel nevnt noe mat som skal fungere bra «dagen der på».

Når boka i kveld lanseres, kommer den tidligere ordføreren Fabian Stang.

- Han skal klippe over en pølsesnor. Selv om det ikke er han som er ordfører lenger, er det han om har størst klippemuskler, sier Kjelstrup.

Se flere matportretter på Uroens Bokhandel på Facebook.

ARIB BEIN: Ari Behn. Foto: PRIVAT
HONNING MAKRELL: Henning Mankell. Foto: PRIVAT
GELELENIN: Vladimir Lenin. Foto: PRIVAT
ARISTOTELEFS: Aristoteles. Foto: PRIVAT
HENRIK RIPSEN: Henrik Ibsen. Foto: PRIVAT
CAMILLA COTELETT: Camilla Collett. Foto: PRIVAT
CARL FRODE PASTILLER: Carl Frode Tiller. Foto: PRIVAT
CHRISTIAN KETSJUP: Forfatteren har selvfølgelig sitt eget matnavn. Foto: PRIVAT
CHRISTIAN KETSJUP: Forfatteren har selvfølgelig sitt eget matnavn. Foto: PRIVAT Vis mer