VED ELVEN: Den tyske kunstmaleren Oswald Achenbach (1827-1905) malte denne landskapsstudien av et menneske alene i naturen, kalt «Norsk landskap med fisker». Henry David Thoreau skrev: «Mange mennesker drar på fisketur hele livet uten å forstå at det ikke er fisk de er ute etter.» Han møter også fiskere på sin vei. I «En vintervandring» ser en gjeddefisker ut som «en fisk uten finner».
VED ELVEN: Den tyske kunstmaleren Oswald Achenbach (1827-1905) malte denne landskapsstudien av et menneske alene i naturen, kalt «Norsk landskap med fisker». Henry David Thoreau skrev: «Mange mennesker drar på fisketur hele livet uten å forstå at det ikke er fisk de er ute etter.» Han møter også fiskere på sin vei. I «En vintervandring» ser en gjeddefisker ut som «en fisk uten finner».Vis mer

Litteratur og filosofi

Henry David Thoreau minner oss om betydningen av å være i naturen

Den amerikanske forfatteren ble født for 200 år siden.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Henry David Thoreau var på en måte turgåernes turgåer. I boka «Til naturen», som nylig er utgitt på norsk, kan du lese hans essays «Kunsten å gå» og «En vintervandring», dessuten et skarpsindig etterord av Thure Erik Lund.

«Jeg tror ikke jeg kan bevare helse og livsmot med mindre jeg tilbringer minst fire timer hver dag, ofte mer enn det, med å streife gjennom skogene og over høydene og markene, fullstendig fri for alle verdslige gjøremål,» skriver Thoreau i «Kunsten å gå».

Hva var han ute etter? I hvert fall ikke «det som kalles mosjon», det har han bare forakt til overs for. Det dreier seg om noe annet, noe dypere. «To eller tre timers vandring vil ta meg med til så merkelige land som jeg noensinne kunne vente å se,» skriver han. Thoreau vil gå til han ser sola «lyse opp vårt hele liv med et stort og vekkende lys, så varmt og stille og gyllent som en elvebredd om høsten».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn