Henry Miller og en klovn

En liten perle til glede for nye lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En gang i blant finner du en bok i en bokhandel og føler at det er boka som har funnet deg – ikke omvendt. Da dreier det seg som regel om en utgivelse utenom hovedstrømmen, utgitt i ren entusiasme.

«Clowner och änglar är så gudomligt anpassade till varandra.» Slik formulerer Henry Miller seg i epilogen til sin 43 sider lange fortelling «Leendet vid stegens fot» (smilet ved stigens fot), en novelle som opprinnelig ble skrevet i 1948. Poeten Reidar Ekner sørget for at den ble utgitt på svensk, og nå har han stått bak et lyspunkt av en nyutgivelse – med et nyskrevet etterord.

Sirkusliv

Miller fikk i oppdrag av kunstneren Ferdinand Leger å skrive en tekst til en utstilling med 40 bilder som framstilte klovner og annet sirkusliv. Dermed kom figuren Auguste til Miller, som i en drøm. «Auguste är unik i så måtto att han kom ur det blå,» skriver Miller. «Men vad är det blå som omger och innesluter oss om inte verkeligheten själv?»

Inntil dette punktet i sitt forfatterskap hadde Miller stort sett hatt levende modeller. I alle sine frodige, livskåte, eventyrlige, filosoferende memoarbøker hadde han skildret en såkalt virkelighet. Men nå begynte han å dikte. Dermed fikk han følelsen av å komme virkeligheten enda nærmere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer