Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hent barna hjem

Ingress

Meninger


En tabbe i politidirektoratet kan ha ført til at lengeværende asylbarn er blitt feilaktig prioritert for utkastelse. Hvilken vei så justisminister Anders Anundsen mens dette pågikk?

I fjor høst ga Justisdepartementet Politidirektoratet beskjed om ikke lenger å prioritere utsendelse av lengeværende asylbarn, inntil nye retningslinjer for disse barna er på plass. Men direktoratet formidlet ikke dette nedover i organisasjonen. I mellomtida er nesten 500 asylbarn sendt ut av landet. Minst 84 av disse er såkalt lengeværende barn. Justisministeren vet ikke om, eller hvor mange, barn som er rammet av feilen. Stortinget skal nå til bunns i saken.

Justisministeren handlet raskt da saken sprakk i Bergens Tidende. Nye retningslinjer er sendt ut til politiet og statsråden har beklaget i Stortinget. Det er bra, men det skulle bare mangle.

Justisminister Anundsen uttalte i går at politiet burde ha fått med seg de politiske signalene. Men her er det et og annet signal statsråden selv burde ha oppfattet. Hva med alle mediesakene om barn som sendes ut? Spørsmålene i Stortinget? Søksmålene og omgjøringsbegjæringene som asyladvokater har «bombardert» utlendingsmyndighetene med? Brevet med feilen ble dessuten sendt i kopi til departementet. Hvorfor reagerte ikke justisministeren på noe av dette?

Saken er den at det er ikke asylbarn Frp er mest opptatt av i asylpolitikken. Det signalet Anders Anundsen, Siv Jensen og Per Sandberg har prioritert å sende, er at de har strammet inn og økt antallet tvangsreturer.

Asylforhandlingene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre er dratt ut i månedsvis, til stor frustrasjon i Venstre og KrF. Forhandlingene skal munne ut i nye, liberaliserte regler for de lengeventende barna. Regler som kanskje kunne ha gitt noen av barna som nå er kastet ut, ei framtid i Norge. Nå blir det heldigvis fortgang i prosessen.

Det hadde vært klokt av statsministeren å si i Stortinget i går at hun stanser utsendelsene av barn de få ukene fram til reglene er på plass. Om granskingen viser at noen av barna som er sendt ut, ville fått opphold med de nye reglene, bør Norge hente dem hjem. Nå nærmest ber statsministeren om å bli kalt Jern-Erna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling