Debatt: Barna i Al-Hol-leiren

Hent barna våre hjem!

Vi kan ikke la barna bli offer for et politisk spill innad i regjeringen. Sett foten ned, Erna.

DET ER MULIG: At fem foreldreløse barn nå er hentet ut av Syria, viser at det er mulig å også hente hjem barn som har mødre i live, skriver innsenderen. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB Scanpix
DET ER MULIG: At fem foreldreløse barn nå er hentet ut av Syria, viser at det er mulig å også hente hjem barn som har mødre i live, skriver innsenderen. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger

I underkant av 40 barn, som kan være norske statsborgere, har altfor lenge levd isolert sammen med sine mødre i interneringsleirer i Syria og Irak. Barna har ikke tilgang til tilstrekkelige helsetjenester og mange er underernærte. De er ikke beskyttet mot overgrep og mange vil kunne være traumatiserte. Det begås med andre ord en rekke brudd på deres grunnleggende rettigheter.

Karin Andersen
Karin Andersen Vis mer

Det er mange barn i interneringsleirene som trenger beskyttelse og støtte, men de barna som er norske statsborgere, er våre barn. Akkurat disse kan vi ikke fri oss fra ansvaret for.

SV vil hente barna hjem til Norge, og har derfor fremmet et forslag i Stortinget om å identifisere og hente hjem alle barn som er norske statsborgere fra krigsområdene i Syria og Irak.

I de tilfellene dette er til barnets beste, må det også inkludere å hente hjem foreldre med norsk statsborgerskap. Det er både juridisk og etisk uholdbart at mødre må oppgi foreldreretten for at barnet skal få returnere til Norge. Uansett hvordan man tilrettelegger for dette, blir mødrene satt i en umulig situasjon, hvor de vil måtte velge mellom å overlate ungene sine til fremmede eller å la barnet vokse opp under uverdige forhold i en interneringsleir uten særlige framtidsutsikter.

Det må være grenser for hvor umenneskelig Norge skal opptre i denne situasjonen og det holder heller ikke juridisk. Foreldres forbrytelser, egoisme eller vettløshet, fritar ikke norske myndigheter ansvaret for å gjøre alt de kan for å redde disse barna.

Men la det være helt klart: De mødre som har reist til Syria og Irak for å delta i IS bør straffes. Etter at den norske straffeloven ble endret for noen år tilbake, er deltakelse i terrororganisasjoner forbudt. Dette inkluderer alle former for deltakelse og aktiviteter i terrororganisasjoner, og inkluderer husarbeid. Mødre som returneres sammen med sine barn, kan derfor straffeforfølges når de kommer til Norge.

Det er heller ikke slik at det blir fritt fram for å søke familiegjenforening til Norge med eventuelle fedre fra andre land. Det finnes allerede hjemmel i loven for å nekte IS-krigere uten norsk statsborgerskap familiegjenforening av hensyn til nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn.

Det vi derimot må forberede oss på, er hvordan vi skal motta de norske barna når de kommer hjem til Norge. Barn har ingen skyld i foreldrenes handlinger, og skal slippe å lastes for dette. Verken i kommentarfeltene eller i skolegården. I tillegg må det etableres tverrfaglige tiltak for barna, der kunnskap om traumer, flukt, radikalisering, barns helse og beskyttelsesbehov ses i sammenheng.

Den 17. juni skal SVs forslag debatteres og stemmes over i Stortinget. At fem foreldreløse barn nå er hentet ut av Syria, viser at det er mulig å også hente hjem barn som har mødre i live. Vi kan ikke la barna bli offer for et politisk spill innad i regjeringen. Sett foten ned, Erna, og hent hjem alle barna våre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.