DEBATT

Debatt: Barna i Al-Hol-leiren

Hent barna våre hjem!

Vi kan ikke la barna bli offer for et politisk spill innad i regjeringen. Sett foten ned, Erna.

DET ER MULIG: At fem foreldreløse barn nå er hentet ut av Syria, viser at det er mulig å også hente hjem barn som har mødre i live, skriver innsenderen. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB Scanpix
DET ER MULIG: At fem foreldreløse barn nå er hentet ut av Syria, viser at det er mulig å også hente hjem barn som har mødre i live, skriver innsenderen. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I underkant av 40 barn, som kan være norske statsborgere, har altfor lenge levd isolert sammen med sine mødre i interneringsleirer i Syria og Irak. Barna har ikke tilgang til tilstrekkelige helsetjenester og mange er underernærte. De er ikke beskyttet mot overgrep og mange vil kunne være traumatiserte. Det begås med andre ord en rekke brudd på deres grunnleggende rettigheter.

Det er mange barn i interneringsleirene som trenger beskyttelse og støtte, men de barna som er norske statsborgere, er våre barn. Akkurat disse kan vi ikke fri oss fra ansvaret for.

SV vil hente barna hjem til Norge, og har derfor fremmet et forslag i Stortinget om å identifisere og hente hjem alle barn som er norske statsborgere fra krigsområdene i Syria og Irak.

I de tilfellene dette er til barnets beste, må det også inkludere å hente hjem foreldre med norsk statsborgerskap. Det er både juridisk og etisk uholdbart at mødre må oppgi foreldreretten for at barnet skal få returnere til Norge. Uansett hvordan man tilrettelegger for dette, blir mødrene satt i en umulig situasjon, hvor de vil måtte velge mellom å overlate ungene sine til fremmede eller å la barnet vokse opp under uverdige forhold i en interneringsleir uten særlige framtidsutsikter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer