Hent disse til Nobelkonserten!

Djengis Khans punka etterkommere fikk fart på Rockefeller.

MONGOLSK FOLKROCK: Gitaristen og vokalisten Ilchi og den mongolsk-kinesiske grupppa Hanggai på Rockefeller torsdag. Foto: Lars Opstad/Rikskonsertene
MONGOLSK FOLKROCK: Gitaristen og vokalisten Ilchi og den mongolsk-kinesiske grupppa Hanggai på Rockefeller torsdag. Foto: Lars Opstad/RikskonserteneVis mer

KONSERT: Noen av dere vil, trolig med en viss gremmelse, erindre tyske Dschinghis Khans enerverende Grand Prix-sang om Djengis Khan fra 1979. Det føles så mye riktigere når den mongolske høvdingen og erobreren besynges av de sju musikerne i Hanggai — gjerne flerstemt, i høystemte harmonier.  

Urfolkmusikk Oslo World Music Festival overlot vertskapet til Riddu riddu-festivalen i Kåfjord i Nord-Troms under torsdagens konserter på Rockefeller med samiske Adjágas og mongolske Hanggai, som holder til i Kinas hovedstad Bejing.

Gruppa representerer verdensmusikk i ordets beste forstand: Eksotisk utseende, kledd i folkedrakter, spiller underlige og for de fleste ukjente instrumenter, snakker et fremmed språk og mikser folkemusikk og rock, av og til på grensa til punk. Og på toppen av dette er en av spesialitetene strupesang.  

To tjukke strenger Lydbildet domineres ellers av den mongolske hestehårsfela, et firkantet, celloliknende instrument som spilles med bue over to strenger tjukke som tv-kabler, samt den tostrengede lutten.

Gitaristen og vokalisten Ilchi er dessuten en sentral figur i bandet. Venstrehendt spiller han akustisk og elektrisk gitar — og topper det hele med sin spesialøvelse, en fantastisk, mongolsk voggesang.   

Drikkevise Det låter unektelig mektig når fem strengeinstrumenter slåss om oppmerksomheten, for ikke å snakke om et mannskor av sterke stemmer som får det til å ljome mellom veggene på det gamle badet. 

Med hver sin Ringnes i hånda får de etter hvert også publikum med på en mongolsk drikkevise som går raskere og raskere — til de ivrigste danserne nærmest scenen truer med å bikke over av hurtigheten.

Hanggai inviterer også bandvenn Rolf-Erik Nystrøm opp scenen. Saksofonisten turnerte nylig i Kina med gruppa Cosmic Wind. En av konsertene ble riktignok avlyst på grunn av tildelingen av Nobelprisen til Li Xiaobo, men bandet fikk gjennomført over ti konserter.  

Det var ingen som diskuterte Nobelprisen da han stilte på Rockefeller-scenen med Hanggai. Er det for seint å invitere gruppa til Nobelkonserten i Oslo? 

URFOLKETS MUSIKK: Hanggai på Rockefeller torsdag. Foto: Lars Opstad/Rikskonsertene
URFOLKETS MUSIKK: Hanggai på Rockefeller torsdag. Foto: Lars Opstad/Rikskonsertene Vis mer