DEMONSTRERTE:  Motedesigneren Vivienne Westwood var på 70-tallet tilknyttet kolleksjonene til Sex Pistol-manager Malcolm McLaren. Fredag demonstrerte hun mot David Camerons planer om å benytte hydraulisk oppsprekking i jakten på olje i Nord-England. Foto: LEON NEAL/AFP PHOTO
DEMONSTRERTE: Motedesigneren Vivienne Westwood var på 70-tallet tilknyttet kolleksjonene til Sex Pistol-manager Malcolm McLaren. Fredag demonstrerte hun mot David Camerons planer om å benytte hydraulisk oppsprekking i jakten på olje i Nord-England. Foto: LEON NEAL/AFP PHOTOVis mer

Her ankommer dama bak 70-tallets punkmote David Camerons hjem i en tanks

Designeren Vivienne Westwood sparer ikke på kruttet rettet mot Englands oljejakt.

(Dagbladet): Forstads-England er kjent for sin ro og orden.

Den ble utvilsomt brutt da motedesigneren Vivienne Westwood ledet an en marsj gjennom det lille stedet Witney i Oxfordshire sittende på toppen en kritthvit tanks normalt brukt til troppetransport.

Dette i retning den britiske statsministeren David Camerons bolig i byen med rundt 22 000 innbyggere.

Målet for lørdagens demonstrasjon var, ifølge Independent, å skape oppmerksomhet rundt bruken av hydraulisk oppsprekking - en metode særlig Canada og USA har brukt for å utvinne av petroleumsråstoff fra fossile bergarter, noe som igjen har revolusjonert de to nasjonenes energiproduksjon.

Likevel er ikke metoden helt ukontroversiell.

Det skriver BBC om de negative miljøkonsekvensene som skal være bakgrunnen for den dramatiske demonstrasjonen fra Westwood.

 VURDERER MER BORING:  Statsminister David Cameron vurderer, ifølge Independent, å benytte mer hydraulisk oppsprekking i Nord-England. Her i Gainsborough, Lincolnshire, i januar 2014.  AFP PHOTO/POOL/Lindsey PARNABY
VURDERER MER BORING: Statsminister David Cameron vurderer, ifølge Independent, å benytte mer hydraulisk oppsprekking i Nord-England. Her i Gainsborough, Lincolnshire, i januar 2014. AFP PHOTO/POOL/Lindsey PARNABY Vis mer

Ifølge kanalen er mye av motstanden mot hydraulisk oppsprekking være knyttet til den enorme vannbruken teknikken krever.

Motstanderne av metoden frykter også at de farlige kjemikaliene som brukes skal komme på avveie, og på den måten forurense grunnvann.

Etter en utgravning i 2013 brøt også to mindre jordskjelv på henholdsvis 1.5 og 2.2 på Richter-skalaen ut i Blackpool-området i Lanchashire.

- Dette har lenge vært anerkjent som en risiko tilknyttet teknikken, men det er urealistisk at jordskjelv knyttet til metoden skal skade noen, sier professor Ernie Rutter ved universitetet i Manchester til BBC.

Westwood, som skapte seg et navn som en av designerne bak 70-tallets punkmote, selv var noe mindre diplomatisk under fredagens demonstrasjon, ifølge Independent.

- Cameron beskylder folk som Gaddafi og Bashir al-Assad for å bruke kjemikalier mot sitt eget folk. Dette som en rettferdigjøring for regimeskifte. Nå presser han selv livsfarlige kjemikalier på sitt eget folk på tross av hans egne vitenskapsmenns råd. Det er på tide med et regimeskifte her hjemme, skal Vivienne Westwood ha sagt.

 UENIGE MED MYNDIGHETENE:  Disse demonstrantene fulgte med Vivienne Westwood under fredagens demonstrasjon mot oljeboring i Nord-England. Foto: LEON NEAL/AFP PHOTO
UENIGE MED MYNDIGHETENE: Disse demonstrantene fulgte med Vivienne Westwood under fredagens demonstrasjon mot oljeboring i Nord-England. Foto: LEON NEAL/AFP PHOTO Vis mer