Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Folkeopplysningen»

Her avslører de bløffen

NRKs stunt har skapt reaksjoner i flere måneder. I kveld vises episoden.

FOLKEOPPLSYNINGEN: NRK-programmet Folkeopplysningen fikk mye kritikk etter at det ble kjent at de forsøkte å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Video: NRK Vis mer

Mandag kveld 19:45 vises «Folkeopplysningen»-episoden «Make Lillestrøm Great Again» på NRK.

Programmet skapte reaksjoner da det i september kom fram at produksjonen i lang tid hadde rettet falske nyheter mot ungdom ved Lillestrøm videregående skole for å påvirke dem til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

I forbindelse med skolevalget på Lillestrøm videregående skole hadde Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm» hatt som mål å lure ungdommene til å stemme Senterpartiet.

Ifølge Facebook-siden hadde de også fått kjente bloggere til «å rope ulv». Influenser Kristine Ullebø støtter blant annet Senterpartiets ulvepolitikk i en video publisert på nettstedet.

- Styrke demokratiet

Prosjektredaktør for Folkeopplysningen, Jan Egil Ådland, fortalte Dagbladet at produksjonen ønsket å gi publikum redskaper for å forstå hvilke faktorer som påvirker oss.

- Essensen er at en av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. I et samfunn der ting blir mer uoversiktlig, ønsker vi å gi publikum noen redskap for å forstå hvilke faktorer som påvirker valgene våre - i jungelen av budskap, sier han.

Seinere fikk NRK ramsalt kritikk fra statsviter og valgforsker Bernt Aardal.

- Dette er med på å undergrave seriøsiteten ved skolevalg, sa Aardal til Dagbladet i september.

Han har fulgt og forsket på skolevalg siden 80-tallet - og hadde aldri tenkt tanken engang på at noe sånt kunne skje.

- Og i hvert fall ikke i regi av NRK. Dette er en sviktende vurdering av NRK, en fundamental svikt, vil jeg si. Dette er lite overveid og jeg mener det påfører NRK en skikkelig ripe i lakken.

- Provoserer

Prosjektredaktør Jan Egil Ådland for «Folkeopplysningen» svarte på kritikken.

- Jeg forstår at eksperimentet vårt engasjerer og provoserer. Jeg mener at denne saken er viktig, og at den i større grad enn å ødelegge gir unge og andre redskaper til å styrke kritisk tenkning, sa Ådland til Dagbladet.

Etter hvert kom også kunnskapsminister Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, og statsminister Erna Solberg på banen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forsvarte «Folkeopplysningen» på NRKs radioprogram «Nyhetsmorgen». Samtidig innrømmet han at han ikke var informert om stuntet.

- Nei, jeg visste ikke om akkurat det stuntet. Jeg er ikke inne i hvert enkelt program. Men dette er planlagt i lang tid og NRK-sjefer har vært involvert, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media