Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her banker datamaskinen Watson verdens dyktigste Jeopardy-spiller

Menneske - maskin: 0-1.

TESTRUNDE: Jeopardy-mestrene Ken Jennings og Brad Rutter fikk bank av IBMs datamaskin Watson i gårsdagens prøveomgang. Foto: SCANPIX
TESTRUNDE: Jeopardy-mestrene Ken Jennings og Brad Rutter fikk bank av IBMs datamaskin Watson i gårsdagens prøveomgang. Foto: SCANPIX Vis mer

Kan superdatamaskinen Watson slå de dyktigste deltakerne i kunnskapskonkurransen Jeopardy? Det får vi svaret på 14. februar, når amerikanske TV-seere får se utfallet av møtet mellom IBMs smarteste kunstige hjerne og Jeopardy-mestrene Ken Jennings og Brad Rutter.

I en testrunde i New York i  går kveld, ble de to slått ned i støvlene av Watson, som dundret gjennom hele den første kategorien med bare riktige svar, uten at de to menneskelige deltakerne rakk å trykke på knappen en eneste gang, melder Fox News.

Jennings er den supersmarte dataprogrammerneren som vant 74 Jeopardy-runder på rad. Men oddsene for ham og Rutter ser altså ikke spesielt gode ut før den offisielle matchen.

I 1997 slo IBMs datamaskin Deep Blue verdens beste sjakkspiller, Garry Kasparaov, i en dramatisk match mellom menneske og maskin. Seieren over verdenes beste sjakkspiller var først og fremst en oppvisning i rå datakraft.

Watsons utfordring krever en annen og mer sofistikert type kunstig intelligens, som inkluderer kunnskap om et bredt spekter av emner, inkludert historie, litteratur, politikk, film, populærkultur og vitenskap.

SOM DU HAR kunnet lese om tidligere på Dagbladet.no, er det diskutabelt hvor mye Watson egentlig «forstår». Den driver snarere en form for etterlikning av noen av måtene menneskehjernen prosesserer språk på, men regnes likevel som et viktig skritt på veien mot en høyere kunstig intelligens.

WATSON, oppkalt etter IBM- grunnlegger Thomas J. Watson, er designet for å konkurrere med menneskesinnets evne til å forstå den faktiske meningen bak ordene, skille mellom relevant og irrelevant innhold, og kunne levere presise, korrekte svar.

Den største utfordringen er at spørsmålene i Jeopardy ofte benytter seg av kryptiske ledetråder, ironi og gåter. Det krever en evne til å analysere subtile meningsnyanser i språket, noe datamaskiner tradisjonelt ikke behersker særlig godt.

Til nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media